faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Szybki przepis na sycący obiad, do tego vege, to faszerowana cukinia z ryżem, pieczarkami i przyprawami.

Przygotowanie farszu

Cukinię umyjcie, przekrójcie na pół i wydrążcie środek, ale nie wyrzucajcie miąszu. Przyda się na później. Ugotujcie 100 gram ryżu.

Na patelni usmażcie jedną cebulę pokrojoną w kostkę, dodajcie starty na tarce jeden ząbek czosnku. Przesmażcie. Następnie wsypcie imbir, kumin, kolendrę i curry, wymieszajcie i smażcie minutę, aż poczujecie zapach przypraw. Wystarczy po pół płaskiej łyżeczki każdej z nich. Dodajcie drobno pokrojone pieczarki i poszatkowany miąsz z wydrążonej wcześniej cukini. Całość smażcie aż pieczarki odparują wodę, po czym dodajcie ugotowany ryż. Całość wymieszajcie.

Pieczenie

Na wydrążone cukienie ułóżcie farsz. Następnie warzywa przenieście na blachę i przykryjcie z góry folią aluminiową. Możecie też użyć żaroodpornego naczynia, ważne żeby potrawa była szczelnie przykryta podczas pieczenia. Nasze naczynie okazało się za małe, dlatego piekliśmy w foremce przykrytej folią. Cukninę pieczcie 180 stopniach przez 40 minut, z termoobiegiem.

Lista zakupów

cukinia (duża)
1 cebula
ząbek czosnku
3 pieczarki

100 gram ryżu (przed ugotowaniem, lub po prostu jeden woreczek)
przyprawy: sól, pieprz, kumin, imbir, curry, kolendra
oliwa
Rada: farszem możecie napełnić też połówki papryki. A jeżeli nie chcecie dania w wersji wegetariańskiej, to możecie do farszu dodać mielone mięso lub boczek.

faszerowana cukinia
faszerowana cukinia

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.

Dodaj komentarz