Dziś na obiad fit curry z kalafiora (vege), szybkie w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.
Przygotowanie curry
W woku rozgrzejcie łyżeczkę oleju, następnie dodajcie czosnek i imbir, smażcie minutę, cały czas mieszając.
Dodajcie cebulę, wymieszajcie i smażcie 2 minuty, cały czas mieszając.
Następnie dodajcie łyżeczkę przyprawy curry w proszku, wymieszajcie i smażcie kolejną minutę, mieszając.
Teraz dodajcie marchewkę, pietruszkę i kalafiora. Całość dokładnie wymieszajcie, żeby przyprawa curry pokryła warzywa, smażcie 2 minuty mieszając.
Wlejcie 250ml wody, tak aby jedynie przykryła warzywa, wymieszajcie i gotujcie 10 minut, aż woda wyparuje. Jeżeli woda wyparuje przed tym czasem, dolejcie następne 150-200 ml by przykryć nią warzywa. Chodzi o to, by miały się w czym ugotować.
Gdy warzywa zmiękną, przyprawcie danie solą, pieprzem czarnym, cayenne i suszoną kolędrą. Wymieszajcie. Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, dolejcie 200 ml mleczka kokosowego i gotujcie 5 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby danie się nie przypaliło. Smacznego!
Lista zakupów – fit curry z kalafiora (vege)
- 400 gram kalafiora (100 kcal)
- 160 gram pietruszki (2 sztuki) (80 kcal)
- 45 gram marchwi (1 sztuka) (15 kcal)
- 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
- 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
- 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
- 10 gram świeżego imbiru (8 kcal)
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (6 kcal)
- sól, pieprz cayenne, łyżeczka mielonej kolędry
- 200 ml chudego mleczka kokosowego (134 kcal)
Informacja: z podanych proporcji otrzymacie 3 porcje curry, a każda porcja ma 150 kcal.