Dziś na kolację fit krem z cukinii i pieczarek, z odrobiną koperku i pieprzu cayenne. Lekko pikantny za sprawą, mocno koperkowy i delikatnie słodkawy, idealny na kolację.
Przygotowanie zupy
600 gram cukinii i tyle samo pieczarek umyjcie i pokrójcie w kostkę.
160 gram pietruszki i 45 gram marchewki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w drobną kostkę.
200 gram cebuli pokrójcie w kostkę, ząbek czosnku zetrzyjcie na drobnych oczkach.
W garnku rozgrzejcie łyżeczkę oleju, dodajcie cebulę i czosnek, smażcie dwie minuty. Dodajcie pół łyżeczki kuminu, wymieszajcie i smażcie minutę.
Następnie dodajcie pietruszkę oraz marchewkę, wymieszajcie i smażcie kolejną minutę.
Dodajcie cukinię oraz pieczarki, wlejcie 200ml wody (albo tyle, żeby tylko przykryła warzywa), przyprawcie solą i pieprzem cayenne.
Dodajcie suszone natkę i lubczyk, przykryjcie i gotujcie aż warzywa zmiękną (około 10 minut).
Na koniec dodajcie posiekany pęczek koperku po czym zblendujcie zupę na gładki krem.
Lista zakupów – fit krem z cukinii i pieczarek
- 600 gram cukinii (102 kcal)
- 600 gram pieczarek (168 kcal)
- 45 gram marchwi (1 sztuka) (15 kcal)
- 160 gram pietruszki (2 sztuki) (80 kcal)
- 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
- 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
- 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
- sól, pieprz cayenne, kumin, suszony lubczyk i natka
- pęczek koperku (6 kcal)
- Informacja: z podanych proporcji otrzymacie nieco ponad 6 porcje zupy, a każda porcja ma 75 kcal.