Dziś na kolację fit krem z kalafiora i pietruszki, z odrobiną imbiru i pieprzu cayenne. Lekko słodki dzięki pietruszce, lekko pikantny za sprawą imbiru i pieprzu. Idealny na kolację.
Przygotowanie zupy
400 gram kalafiora umyjcie, podzielcie na różyczki i pokrójcie na mniejsze kawałki.
160 gram pietruszki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w drobną kostkę.
200 gram cebuli pokrójcie w kostkę, ząbek czosnku zetrzyjcie na drobnych oczkach.
W garnku rozgrzejcie łyżeczkę oleju, dodajcie cebulę i czosnek, smażcie dwie minuty. Dodajcie pół łyżeczki kuminu, wymieszajcie i smażcie minutę.
Następnie dodajcie pietruszkę, wymieszajcie i smażcie kolejną minutę.
Dodajcie kalafiora, wlejcie 200ml wody (albo tyle, żeby tylko przykryła warzywa), przyprawcie solą i pieprzem cayenne, przykryjcie i gotujcie aż warzywa zmiękną (około 10 minut).
Na koniec zblendujcie zupę na gładki krem.
Podawajcie z posiekaną natką pietruszki.
Lista zakupów – fit krem z kalafiora i pietruszki
- 400 gram kalafiora (100 kcal)
- 160 gram pietruszki (2 sztuki) (80 kcal)
- 4 gramy oleju (1 łyżeczka) (36 kcal)
- 5 gram czosnku (1 ząbek) (8 kcal)
- 200 gram cebuli (1 duża sztuka) (66 kcal)
- natka pietruszki (3 kcal)
- sól, pieprz cayenne, kumin
Informacja: z podanych proporcji otrzymacie 3 porcje zupy, a każda porcja ma 80 kcal.