Dziś na kolację fit krem z pieczonego buraka z migdałami i serkiem grani. Szybki w przygotowaniu, nie licząc godziny potrzebnej na upieczenie samych buraków, bardzo smaczny i sycący.
Przygotowanie buraków
Dwa średniej wielkości buraki umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, zawińcie w folię aluminiowa, błyszczącym do wewnątrz i przełóżcie do foremki.
Buraki pieczcie godzinę w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Przygotowanie zupy
W garnku rozgrzejcie łyżeczkę oleju i dodajcie pokrojone w kostkę 4 gramy imbiru i ząbek czosnku. Smażcie minutę, cały czas mieszając.
Następnie dodajcie 55 gram pora pokrojonego w pióra oraz 25 gram marchewki pokrojonej w drobną kostkę. Smażcie 3 minutu, cały czas mieszając.
Teraz dodajcie sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, całość wymieszajcie i smażcie minutę.
Wlejcie 200 ml wody i dodajcie 130 gram pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół. Całość wymieszajcie i gotujcie na średnim ogniu bez przykrycia 10 minut.
Dolejcie 100 ml wody, dodajcie 220 gram upieczonych buraków pokrojonych w kostkę i gotujcie kolejne 10 minut.
Po tym czasie zestawcie garnek z ognia, dajcie zupie chwilę przestygnąć po czym zblendujcie ją na gładki krem. Blendowanie gorącej zupy grozi stępieniem noży w blenderze.
Podanie
Porcję zupy przelejcie na talerz i udekorujcie 100 gramami serka grani i łyżeczką płatków migdałowych.
Lista zakupów – fit krem z pieczonego buraka z migdałami
- 220 gram buraków (po upieczeniu i obraniu, przed to jakieś 336 gram, dwie średniej wielkości sztuki) (95 kcal)
- 130 gram pomidorków koktajlowych (24 kcal)
- 55 gram pora (16 kcal)
- 25 gram marchewki (czyli jedna sztuka po obraniu) (11 kcal)
- 4 gramy imbiru (3 kcal)
- ząbek czosnku (5 gram) (8 kcal)
- 1 łyżeczka oleju (88 kcal)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 300 ml wody
- 100 gram serka grani (81 kcal)
- pół łyżeczki migdałów w płatkach (62 kcal)
Info: jedna porcja zupy, czyli 200 ml bez dodatków ma 66 kcal, a z dodatkami 106 kcal.