Dziś na obiad mamy dla Was fit rybne pulpeciki z ryżem i blanszowanymi warzywami. Do pulpecików użyliśmy surowego łososia, klasycznego białego ryżu oraz jajka i upiekliśmy je w piekarniku, bez grama tłuszczu. Do tego puree z batata, z pikantną harrisą i curry oraz blanszowane warzywa – cukinia z marchewka. Pycha! A najlepszą rekomendacją jest to, że Silniejszy nie lubi ani ryby ani cukini, a mlaskał z zachwytu. Znaczy się sukces.
Przygotowanie pulpecików
100 gram białego ryżu ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
388 gram łososia umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, odetnijcie skórę jeżeli ją ma i upewnijcie się, że nie ma w rybie ości. Rybę pokrójcie w drobną kostkę i przełóżcie do miski.
Dodajcie ugotowany i odcedzony ryż, 1 jajko, sól, pieprz, suszony lubczyk i natkę. Wyróbcie masę na pulpeciki używając tłuczka do ziemniaków.
Masę podzielcie na 6 części, każdą z nich uformujcie w kształcie pulpecika i przełóżcie do naczynia żaroodpornego.
Pulpeciki piecznie 45 minut, w 200 stopniach, z termoobiegiem i pod przykryciem.
Przygotowanie puree z batata
110 gram batata, czyli jakieś pół ziemniaka, obierzcie, umyjcie, pokrójcie w kostkę, zajelcie wodą i ugotujcie do miękkości.
Ugotowananego batata odcedźcie, dodajcie do niego sól, harrisę i curry w proszku po czym zblendujcie na gładką masę.
Przygotowanie warzyw
231 gram cukinii, czyli jakieś pół sztuki umyjcie i pokrójcie w cieńkie plasterki.
60 gram marchewki (1 sztuka) obierzcie, umyjcie i tak jak cuknię pokrójcie w cieńkie plastry.
W garnku zagotujcie wodę, do miski nalejcie zimnej wody (możecie do niej dodać też lód w kostkach).
Wrzucajcie do wrzątku porcje warzyw, gGotujcie je we wrzątku 40 sekund po czym przekładajcie je do miski z lodowatą wodą. Tam trzymajcie je kolejne 40 sekund po czym przełóżcie na durszlak, żeby woda obciekła
Lista zakupów – fit rybne pulpeciki z ryżem i blanszowanymi warzywami
- 100 gram białego ryżu (354 kcal)
- 110 gram batata (95 kcal)
- 60 gram marchewki (25 kcal)
- 231 gram cukinii (40 kcal)
- 388 gram łososia (780 kcal)
- 1 jajko (90 kcal)
- sól, pieprz cayenne
- suszone natka, lubczyk
- 1/3 łyżeczki harrisy i curry w proszku (3 kcal)
Info: z otrzymanych proporcji otrzymacie 6 rybnych pulpecików, każdy po 204 kcal plus 27 kcal za porcję warzyw i łyżkę puree z batata.