Fit vege curry z batatem

Fit vege curry z batatem

Dzisiaj dla odmiany danie vege, a dokładniej fit vege curry z batatem, marchewką, szpinakiem i papryką. Jedna porcja dania (200 gram) to 118 kcal.

Przygotowanie składników na curry

Czosnek i imbir zetrzyjcie na drobnych oczkach. Pora pokrójcie w cieńkie półplasterki. Batata i marchew obierzcie i pokrójcie w kostkę (marchewkę drobniej niż batata), również parykę pokrójcie w kostkę. Szpinak umyjcie i osuszcie.

Przygotowanie curry

W woku rozgrzejcie łyżeczkę oleju, następnie dodajcie czosnek i imbir, smażcie minutę, cały czas mieszając.
Dodajcie por, wymieszajcie i smażcie 2 minuty, cały czas mieszając.
Następnie dodajcie łyżeczkę przyprawy curry w proszku, wymieszajcie i smażcie kolejną minutę, mieszając.
Teraz dodajcie marchwekę i batata. Całość dokładnie wymieszajcie, żeby przyprawa curry pokryła warzywa, smażcie 2 minuty mieszając.
Wlejcie 250ml wody, tak aby jedynie przykryła warzywa, wymieszajcie i gotujcie 10 minut, aż woda wyparuje. Jeżeli woda wyparuje przed tym czasem, dolejcie następne 150-200 ml by przykryć nią warzywa. Chodzi o to, by miały się w czym ugotować.
Po 10 minutach dodajcie paprykę, wymieszajcie i gotujcie 5 minut.
Dodajcie szpinak, wymieszajcie i gotujcie kolejne 3-4 minuty, aż ładnie się zblanszuje.
Teraz przyprawcie danie solą, pieprzem czarnym i cayenne. Wymieszajcie. Gdy woda prawie całkowicie wyparuje, dolejcie 200 ml mleczka kokosowego i gotujcie 5 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby danie się nie przypaliło. Smacznego!

Lista zakupów – fit vege curry z batatem

  • 4 gramy (1 łyżeczka) oleju (36 kcal)
  • 5 gram (1 ząbek) czosnku (8 kcal)
  • 10 gram świeżego imbiru (8 kcal)
  • 50 gram pora (15 kcal)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (6 kcal)
  • 675 gram batata (1 duży) (580 kcal)
  • 350 gram marchwi (2 sztuki) (143 kcal)
  • 450 gram papryki (2 sztuki) (140 kcal)
  • 100 gram szpinaku (kcal) (23 kcal)
  • sól, pieprz czarny, pieprz cayenne (po szczypcie)
  • łyżeczka mielonej kolędry
  • 200 ml chudego mleczka kokosowego (134 kcal)
    Informacja: z podanych proporcji otrzymacie 9 porcji dania, każda porcja która ma około 200 gram to 118 kcal.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz