Zamawianie przez klikanie, czyli mała przerwa od garów i przysmaki od Gaumardżos – gruzińskiej piekarni na krakowskim Ruczaju.
Sami o sobie
Na swoim Facebook-u Gaumardżos piszą, że gotuje u nich rodowity Gruzin. Oprócz wypieków, można spróbować tu oryginalnej gruzińskiej zupy oraz sprowadzonych z Gruzji napojów. W tym lemoniady Zandukeli czy wody Borjomi. My, z powodu zaistniałej sytuacji, nie wybraliśmy się do nich osobiście, lecz zamówiliśmy nasz obiad przez internet.
Zamawianie przez klikanie
Na popularnym portalu Pyszne.pl w ofercie Gaumardżos znajdziecie lula kebab, sześć rodzajów placków, trzy rodzaje chinkali oraz dwa rodzaje deserów – baklawę i ciasto kada. Nie ma tu wspomnianych wcześniej napojów ani zupy, ale nie szkodzi. My zdecydowaliśmy się na
- kartopiliani z ziemniakami – placek nadziewany ziemniakami, z dużą ilością koperku,
- lobiani z fasolą – placek nadziewany fasolą,
- chaczapuri z serem – klasyk gruzińskiej kuchni, placek nadziewany serem,
- kubdari z mięsem wieprzowo-wołowym – coś dla silniejszego, czyli placek z mięsem mielonym,
- spandzeli ze szpinakiem – placek z liśćmi szpinaku.
Wszystkie powyższe dania zostały dostarczone w mniej niż godzinę i były super ciepłe oraz pyszne. Ładniejszej najbardziej smakowało kartopiliani, z ziemniakami i dużą ilością koperku. Silniejszemu placek z mięsem, wiadomo. Świetne było też chaczapuri z serem. No cóż, na pewno tu jeszcze wrócimy.
GRUZIŃSKA PIEKARNIA „GAUMARDŻOS”
ul. Kobierzyńska 112A, Kraków
https://www.facebook.com/Gaumard%C5%BCos-Kobierzy%C5%84ska-112A-521974238324538/
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie. Lista odwiedzonych miejsc tu: klik.