W słodko-kwaśnej marynacie, z dodatkiem rozmarynu i czosnku, grillowane polędwiczki drobiowe polecają się na obiad.
Przygotowanie kurczaka
Kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w paski.
W misce zmieszajcie oliwę, cukier, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne, kumin.
Dodajcie sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku i poszatkowanego igiełki rozmarynu.
Całość porządnie wymieszajcie.
Dodajcie kurczaka i wszystko razem wymieszajcie, aż marynata dobrze pokryje mięso.
Miskę przykryjcie folią i wstawcie do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie wyjmijcie kurczaka, nadziejcie go na patyczki do szaszłyków i grillujcie przez 15 minut, co 2-3 minuty obracając mięso i polewając je resztką marynaty.
My nasze polędwiczki grillowaliśmy na patelni grillowej.
Lista zakupów – Grillowane polędwiczki drobiowe
- 500gr polędwiczek drobiowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
- sok z połówki cytryny
- igiełki z 1 gałązki rozmarynu
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- po 1/8 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.