Grillowane polędwiczki drobiowe

Grillowane polędwiczki drobiowe

W słodko-kwaśnej marynacie, z dodatkiem rozmarynu i czosnku, grillowane polędwiczki drobiowe polecają się na obiad.

Przygotowanie kurczaka

Kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w paski.

W misce zmieszajcie oliwę, cukier, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne, kumin.

Dodajcie sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku i poszatkowanego igiełki rozmarynu.

Całość porządnie wymieszajcie.

Dodajcie kurczaka i wszystko razem wymieszajcie, aż marynata dobrze pokryje mięso.

Miskę przykryjcie folią i wstawcie do lodówki na 4 godziny.

Po tym czasie wyjmijcie kurczaka, nadziejcie go na patyczki do szaszłyków i grillujcie przez 15 minut, co 2-3 minuty obracając mięso i polewając je resztką marynaty.

My nasze polędwiczki grillowaliśmy na patelni grillowej.

Lista zakupów – Grillowane polędwiczki drobiowe

  • 500gr polędwiczek drobiowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • igiełki z 1 gałązki rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • po 1/8 łyżeczki mielonego kuminu i pieprzu cayenne

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz