Gumbo i chlebek kukurydziany

Gumbo i chlebek kukurydziany

Danie pochodzące z Nowego Orleanu, łączące w sobie kiełbasę krewetki i warzywa a całość dopieszcza przyprawa Cajun. Przedstawiamy gumbo i chlebek kukurydziany. Od Jambalay-a różni się ono tym, że podstawą jambalaya jest ryż. W gumbo dominuje mięso i owoce morza, a sekretnym składnikiem jest zasmażka.

Przygotowanie zasmażki

W garnku wymieszajcie mąkę i olej, gotujcie na średnim ogniu, cały czas mieszając żeby się nie przypaliła, a im bardziej ciemniejsza zasmażka tym smak będzie bogatszy.

Przygotowanie gumbo

Seler, cebulę, paprykę pokrójcie w kostkę. Natkę, dymkę i czosnek drobno poszatkujcie.

Kiełbasę pokrójcie w plasteki, wlejcie trochę oleju na patelnię i zrumieńcie plasterki kiełbasy z każdej strony.

Do garnka z gruby dnem wlejcie odrobinę oleju, następnie dodajcie pokrojoną cebulę, seler, paprykę, natkę, zasmażkę, przyprawę Cajun i całośc dobrze wymieszajcie. Smażcie mieszając 3 minuty.

Dodajcie krewetki, bulion, czosnek, wymieszajcie i gotujcie, aż kurczak nie będzie surowy.

Danie pdoawajcie z ugotowanym ryżem oraz poszatkowaną dymką, albo chlebkiem kukurydzianym – przepis poniżej.

Chlebek kukurydziany

40 gram świeżych drożdży zmieszajcie z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Odstawcie.

Do miski wsypcie 300 gram mąki kukurydzianej, dodajcie pół płaskiej łyżeczki soli, dwa jajka,370ml ciepłego mleka i drożdżowy zaczyn. Wymieszajcie, przelejcie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie w ciepłe miejsce na 30 minut.

Chlebek pieczcie 40 minut, w 190 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – Gumbo i chlebek kukurydziany

  • 100 gram chorizo
  • 200 gram wieprzowej wędzonej kiełbasy
  • 200 gram obgotowanych krewetek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 30 gram masła
  • cały seler naciowy
  • duża cebula
  • papryka zielona
  • dymka, natka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 płaskiej łyżki przyprawy Cajun (przyprawy kreolskiej)
  • 750ml bulionu drobiowego
    Rada: jeżeli nie macie gotowej mieszanki kreolskiej (Cajun), stwórzcie ją sami, wystarczy zmieszać po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, suszonej cebuli i granulowanego czosnku, do tego pół łyżeczki czarnego pieprzu i po 2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz