Danie pochodzące z Nowego Orleanu, łączące w sobie kiełbasę krewetki i warzywa a całość dopieszcza przyprawa Cajun. Przedstawiamy gumbo i chlebek kukurydziany. Od Jambalay-a różni się ono tym, że podstawą jambalaya jest ryż. W gumbo dominuje mięso i owoce morza, a sekretnym składnikiem jest zasmażka.
Przygotowanie zasmażki
W garnku wymieszajcie mąkę i olej, gotujcie na średnim ogniu, cały czas mieszając żeby się nie przypaliła, a im bardziej ciemniejsza zasmażka tym smak będzie bogatszy.
Przygotowanie gumbo
Seler, cebulę, paprykę pokrójcie w kostkę. Natkę, dymkę i czosnek drobno poszatkujcie.
Kiełbasę pokrójcie w plasteki, wlejcie trochę oleju na patelnię i zrumieńcie plasterki kiełbasy z każdej strony.
Do garnka z gruby dnem wlejcie odrobinę oleju, następnie dodajcie pokrojoną cebulę, seler, paprykę, natkę, zasmażkę, przyprawę Cajun i całośc dobrze wymieszajcie. Smażcie mieszając 3 minuty.
Dodajcie krewetki, bulion, czosnek, wymieszajcie i gotujcie, aż kurczak nie będzie surowy.
Danie pdoawajcie z ugotowanym ryżem oraz poszatkowaną dymką, albo chlebkiem kukurydzianym – przepis poniżej.
Chlebek kukurydziany
40 gram świeżych drożdży zmieszajcie z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Odstawcie.
Do miski wsypcie 300 gram mąki kukurydzianej, dodajcie pół płaskiej łyżeczki soli, dwa jajka,370ml ciepłego mleka i drożdżowy zaczyn. Wymieszajcie, przelejcie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie w ciepłe miejsce na 30 minut.
Chlebek pieczcie 40 minut, w 190 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – Gumbo i chlebek kukurydziany
- 100 gram chorizo
- 200 gram wieprzowej wędzonej kiełbasy
- 200 gram obgotowanych krewetek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 30 gram masła
- cały seler naciowy
- duża cebula
- papryka zielona
- dymka, natka
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 płaskiej łyżki przyprawy Cajun (przyprawy kreolskiej)
- 750ml bulionu drobiowego
Rada: jeżeli nie macie gotowej mieszanki kreolskiej (Cajun), stwórzcie ją sami, wystarczy zmieszać po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, suszonej cebuli i granulowanego czosnku, do tego pół łyżeczki czarnego pieprzu i po 2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.