Gotowana z okazji dnia Świętego Patryka, przygotowywana z kapusty, ziemniaków i śmietany, z dużą ilością tymianku – irlandzka zupa Colcannon.
Przygotowanie dania
Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w kostkę.
Pory umyjcie i pokrójcie w cieńkie plasterki.
Kapustę posztkujcie w paski.
Ziemniaki obierzcie, nie krójcie.
W garnku, rozgrzejcie oliwę z oliwek. Dodajcie cebulę, czosnek i zmażcie aż się zeszkli, czyli około 5 minut.
Dodajcie pszatkowaną kapustę i pora, wymieszajcie, przykryjcie i duście 8 minut.
Następnie dodajcie przyprawy: sól, pieprz, tymianek, wlejcie 500ml wody (lub bulionu) wymieszajcie, przykryjcie i gotujcie przez kwadrans.
Na koniec dodajcie ziemniaki, przykryjcie i gotujcie, aż zmiękna, czyli kolejne 20 minut. Przed podaniem zupy wmieszajcie śmietanę i poszatkowaną dymkę.
Lista zakupów – Irlandzka zupa Colcannon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 3 pory
- mała młoda kapusta
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 500 ml bulionu warzywnego
- 6 małych ziemniaczków
- dymka
- 125ml śmietany
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.