Kasza z warzywami

Kasza z warzywami

Szybki obiad dla nas oznacza stanie przy garach mniej niż 30 minut. Dlatego mamy dziś dla Was przepis na ekspresowe danie – kasza z warzywami.

Przygotowanie kaszy

W garnku zagotujcie wodę, następnie dodajcie pół płaskiej łyżeczki soli (dodanie soli do zimnej wody wydłuża jej czas gotowania) i ponownie zagotujcie. Do wrzącej wody włóżcie najpierw woreczek z kaszą gryczaną i gotujcie pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dołóżcie do garnka woreczek z kaszą pęczak. Obydwie kasze gotujcie jeszcze 15 minut, po czym odcedźcie.

Przygotowanie warzyw

Gdy kasza się gotuje, na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, następnie dodajcie przyprawy – kumin mielony, paprykę słodką, paprykę ostrą – i smażcie minutę, dwie. Gdy poczujecie zapach przypraw, dodajcie pokrojone w kostkę dwie cebule oraz starty ząbek czosnku. Smażcie, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajcie pokrojone w kostkę paprykę zieloną i marchewkę oraz 6 pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki. Następnie doprawcie solą i pieprzem, po czym całość wymieszajcie i duście pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec wsypcie kukurydzę z puszki (bez zalewy) i dodajcie dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Całość wymieszajcie i przesmażcie dwie, trzy minuty (możecie podlać wodą, jeżeli zacznie przywierać). Do warzyw dodajcie ugotowane kasze, wymieszajcie i Wasza kasza z warzywami jest gotowa do jedzenia. Smacznego!

Lista zakupów – kasza z warzywami

100 gram kaszy pęczak (jeden woreczek)
100 gram kaszy gryczanej
(jeden woreczek)
łyżka oleju rzepakowego
dwie cebule
ząbek czosnku
papryka zielona

6 pieczarek
1 marchewka
mała puszka kukurydzy
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, kumin mielony, papryka słodka, papryka ostra

Rada: zamiast papryki zielonej, możecie dodać taką jaką akurat macie pod ręką. Zamiast kukurydzy zielony groszek. Możecie też użyć innej kaszy np. bulgur.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie

Jedna myśl na temat “Kasza z warzywami

  1. Peczak korzystnie wplywa na gosporadke lipidowa naszego organizmu, wyglad skory, naczynia krwionosne i uklad trawienny. Jest zalecany osobom dbajacym o serce oraz majacym problemy z utrzymaniem prawidlowego poziomu cholesterolu. Ja szczegolnie polecam wlaczenie peczaku do jadlospisu osobom dbajacym o linie, walczacym z nadprogramowymi kilogramami i aktywnym fizycznie. Znajdujacy sie w peczaku rozpuszczalny blonnik pokarmowy peczniejac w zoladku zapewnia dlugotrwale uczucie sytosci, a niski indeks glikemiczny zapobiega wahaniom glukozy we krwi. Peczak zmniejsza tez wchlanianie tluszczu i cholesterolu w jelitach, co przeklada sie na ograniczenie odkladania sie tkanki tluszczowej i mniejszy przyrost wagi. Po posilku, ktorego jednym z glownych skladnikow jest kasza peczak, jestem przez dlugi czas syta, nie mam ochoty na to, by siegnac po cos slodkiego, a dotrwanie do kolejnego posilku nie jest problemem.

Dodaj komentarz