Kenijskie ziemniaczki irio

Kenijskie ziemniaczki irio

Idealne jako dodatek do grillowanych mięs – kenijskie ziemniaczki irio, z przyprawami, groszkiem i kukurydzą, lekko pikantne, po prostu pyszne.

Przygotowanie dania

Ziemniaki i bataty obierzcie, umyjcie, pokrójcie w kostkę, skropcie oliwą z oliwek, posólcie i upieczcie w piekarniku, w 200 stopniach, przez 30 minut.

W garnku rozpuście masło, dodajcie drobno posiekaną cebulę i smażcie całość aż się zeszkli.

Następnie dodajcie granulowany czosnek, słodką paprykę, cayenne, wymieszajcie i smażcie wszystko jeszcze minutę.

Upieczone ziemniaki przełóżcie do garnka z masłem, wymieszajcie i utłuczcie. Nie używajcie blendera, żeby puree nie było zbyt papkowate.

Na koniec dodajcie odcedzone groszek i kukurydzę oraz drobne posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie i gotowe.

Lista zakupów Kenijskie ziemniaczki irio

  • 200 gram batatów
  • 400 gram ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 cebula
  • po 60 gram konserwowego groszku i kukurydzy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • łyżka posiekanej natki
  • oliwa z oliwek

Ziemniaczki w takiej formie idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ale swietnie smakują również jako samodzielne danie. To naprawdę ciekawa alternatywa dla klasycznego ziemniaczanego puree.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Jedna myśl na temat “Kenijskie ziemniaczki irio

Dodaj komentarz