Kokosowe brownie z polewą

Kokosowe brownie z polewą

Za oknem jesień, trzeba więc dopomóc hormonom szczęścia i upiec coś słodkiego. Z tej właśnie przyczyny powstało nasze dzisiejsze kokosowe brownie z polewą. Szybkie w przygotowaniu, i bardzo smaczne. W sam raz na chandrę i inne jesienne dolegliwości.

Przygotowanie ciasta

Banany obierzcie i zblendujcie z miodem.

Jajka ubijcie w osobnym naczyniu.

W misce zmieszajcie zblendowane banany z miodem, jogurtem, wiórkami kokosowymi, kakao, proszkiem do pieczenia i ubitymi jajkami. Powstała masa będzie rzadka, ale taka ma być.

Masę przelejcie do formy i pieczcie kokosowe brownie 30 min, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Po wystygnięciu polejcie je czekoladową polewą (czekoladę rozpuście w gorącym mleku, stale mieszając by się nie przypaliła).

Lista zakupów – kokosowe brownie z polewą

  • 2 jajka (150 kcal)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady (200 kcal)
  • 50 ml mleka (20 kcal)
  • 2 przejrzałe banany (230 kcal)
  • po 1 łyżce miodu, gorzkiego kakao i jogurtu naturalnego (120 kcal)
  • 80 gram wiórków kokosowych (470 kcal)
  • 10 gram proszku do pieczenia
    Info: całość ma około 1 1 90 kcal. Z podanych proporcji wychodzi od 6 do 8 porcji, każda po 198-148 kcal. Jeżeli zrezygnujecie z polewy, wówczas brownie ma 970 kcal (6 porcji każda po 162 kcal, 8 porcji każda po 122 kcal).

Rada: do masy możecie dodać pomarańczowy ekstrakt, lub cukier wanilinowy z dodatkiem skórki z pomarańczy. Albo odrobinę startego imbiru i skórki z cytryny.

Inne nasze przepisy na brownie i ciasta czekoladowe:

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz