Dziś na obiad u nas kotlety z kalafiora. My nasze warzywa zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.
Przepis na kotlety z kalafiora
Kalafiora umyjcie, obetnijcie liście po czym ugotujcie w osolonej wodzie. Następnie odcedźcie go, wystudźcie i rozdrobnijcie tłuczkiem do ziemniaków. Do tak powstałej masy kalafiorowej dodajcie jedno całe jajko, 4 łyżki bułki tartej, starty ząbek czosku, sól, pieprz i posiekany koperek. Całość wymieszajcie po czym uformujcie kotleciki. Następnie obtoczcie je w bułce tartej i usmażcie na oliwie.
Takie kotleciki świetnie smakują same, w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem, mizerii, fasolki szparagowej albo jako zamiennik mięsa w burgerze. Świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Z podanych proporcji wyszło nam 15 kotlecików.
Możecie też poeksperymentować ze składnikami – dodać orientalne przypawy takie jak kumin, curry, kurkumę i imbir. Zamiast kalafiora możecie użyć brokuła i bobu. Możecie też do masy dodać tłuczone ziemniaki albo smażone pieczarki. Albo jeżeli chcecie je mieć z mięsem, możecie dodać smażony boczek, kiełbaskę i cebulkę.
Lista zakupów
jeden kalafior
bułka tarta (8 łyżek)
jedno jajko
koperek
czosnek
oliwa
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.