Kotlety z kalafiora i cukinii

Kotlety z kalafiora i cukinii

Dziś na obiad u nas kotlety z kalafiora i cukinii. My nasze warzywa zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.

Przepis na kotlety z kalafiora i cukinii

Kalafiora umyjcie, obetnijcie liście po czym ugotujcie w osolonej wodzie. Następnie odcedźcie go, wystudźcie i rozdrobnijcie tłuczkiem do ziemniaków. Do tak powstałej masy kalafiorowej dodajcie szklankę startej na grubych oczkach cukiniijedno całe jajko4 łyżki bułki tartejstarty ząbek czoskusólpieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszajcie po czym uformujcie kotleciki. Następnie obtoczcie je w bułce tartej i usmażcie na oliwie.

Takie kotleciki świetnie smakują same, w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem, mizerii, fasolki szparagowej albo jako zamiennik mięsa w burgerze. Świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Z podanych proporcji wyszło nam 15 kotlecików.

Możecie też poeksperymentować ze składnikami – dodać orientalne przypawy takie jak kumin, curry, kurkumę i imbir. Zamiast kalafiora możecie użyć brokuła i bobu. Możecie też do masy dodać tłuczone ziemniaki albo smażone pieczarki. Albo jeżeli chcecie je mieć z mięsem, możecie dodać smażony boczek, kiełbaskę i cebulkę.

Lista zakupów

jeden kalafior
szklanka startej na dużych oczkach cukiniii
bułka tarta (8 łyżek)
jedno jajko
natka
czosnek
oliwa

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie

Dodaj komentarz