krakowskie obwarzanki

Krakowskie obwarzanki

Nowojorskie bajgle, bawarskie precle – cudze chwalicie a swego nie znacie. No to zabraliśmy się za domowe krakowskie obwarzanki.

Ciasto na krakowskie obwarzanki

W misce zmieszajcie 50 ml ciepłej wody i 50 ml ciepłego mleka, następnie dodajcie 25 gram świeżych drożdży oraz szczyptę cukru. Całość wymieszajcie i odstawcie na 15-20 minut.
Po tym czasie do powyższego zaczynu dodajcie 250 gram mąki pszennej oraz szczyptę soli i 50 gram masła (w temperaturze pokojowej). Następnie wyróbcie ciasto, przykryjcie je ściereczka i zostawcie do wyrośnięcia na 25 minut.

Obgotowywanie obwarzanków

Wyrośnięte ciasto podzielcie na osiem części, a z każdej z nich uformujcie wałek. Następnie każdy wałek ciasta skręć wokół własnej osi i sklej jego końce ze sobą. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę, po czym wkładajcie do niej po kilka obważanków. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyciągnijcie je i ułóżcie na kratce do pieczenia (wyłożonej papierem).

Pieczenie – krakowskie obwarzanki

Obwarzanki posmarujcie rozbełtanym jajkiem, posypcie solą i czarnuszką.

krakowskie obwarzanki
krakowskie obwarzanki

Na koniec wstawcie obwarzanki do piekarnika i pieczcie 20 minut w temperaturze 200 stopni, bez termoobiegu.

W kolejnym naszym wpisie znajdziecie przepis na domowy twarożek z jogurtu greckiego – klik, który idealnie pasuje zarówno do domowych obwarzanków krakowkich jak i bajgli czy bułeczek z czarnuszką.

Lista zakupów

250 gram mąki pszennej
masło 50 gram
(w temperaturze pokojowej)
50 ml ciepłej wody
mleko 50 ml
(ciepłe)
25 gram świeżych drożdży
szczypta cukru i soli
jajko
(do posmarowania)
czarnuszka
(do posypania)

krakowskie obwarzanki
krakowskie obwarzanki

A innym razem zrobiliśmy je w formie kulek z solą gruboziarnistą.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie

2 myśli na temat “Krakowskie obwarzanki

  1. Pingback: domowe pieczywo

Dodaj komentarz