Nowojorskie bajgle, bawarskie precle – cudze chwalicie a swego nie znacie. No to zabraliśmy się za domowe krakowskie obwarzanki.
Ciasto na krakowskie obwarzanki
W misce zmieszajcie 50 ml ciepłej wody i 50 ml ciepłego mleka, następnie dodajcie 25 gram świeżych drożdży oraz szczyptę cukru. Całość wymieszajcie i odstawcie na 15-20 minut.
Po tym czasie do powyższego zaczynu dodajcie 250 gram mąki pszennej oraz szczyptę soli i 50 gram masła (w temperaturze pokojowej). Następnie wyróbcie ciasto, przykryjcie je ściereczka i zostawcie do wyrośnięcia na 25 minut.
Obgotowywanie obwarzanków
Wyrośnięte ciasto podzielcie na osiem części, a z każdej z nich uformujcie wałek. Następnie każdy wałek ciasta skręć wokół własnej osi i sklej jego końce ze sobą. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę, po czym wkładajcie do niej po kilka obważanków. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyciągnijcie je i ułóżcie na kratce do pieczenia (wyłożonej papierem).
Pieczenie – krakowskie obwarzanki
Obwarzanki posmarujcie rozbełtanym jajkiem, posypcie solą i czarnuszką.
Na koniec wstawcie obwarzanki do piekarnika i pieczcie 20 minut w temperaturze 200 stopni, bez termoobiegu.
W kolejnym naszym wpisie znajdziecie przepis na domowy twarożek z jogurtu greckiego – klik, który idealnie pasuje zarówno do domowych obwarzanków krakowkich jak i bajgli czy bułeczek z czarnuszką.
Lista zakupów
250 gram mąki pszennej
masło 50 gram (w temperaturze pokojowej)
50 ml ciepłej wody
mleko 50 ml (ciepłe)
25 gram świeżych drożdży
szczypta cukru i soli
jajko (do posmarowania)
czarnuszka (do posypania)
A innym razem zrobiliśmy je w formie kulek z solą gruboziarnistą.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.
2 myśli na temat “Krakowskie obwarzanki”