Dziś na obiad krem z dyni z imbirem i paprykowymi grzankami. Przepis podarowany i zmodyfikowany według aktualnej zawartości lodówki i spiżarki z warzywami.
Przygotowanie dyni
Dynię piżmową umyjcie, przełóżcie do formy do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i pieczcie 30 minut bez przykrycia w 170 stopniach, z termoobiegiem.
Po tym czasie 9 gram obranego imbiru pokrójcie w grube plasterki, zawińcie w folię aluminiową i połóżcie obok dynii. Całość pieczcie kolejne 30 minut.
Po tym czasie wyciągnijcie dynię i imbir z piekarnika. Dynię obierzcie ze skórki (dzięki pieczeniu powinna łatwo zejść) oraz wydrążcie z niej środek i pestki, po czym pokrójcie ją w kostkę.
Przygotowanie kremu z dyni
Po dołożeniu imbiru do dynii możecie zaczać przygotowywać zupę.
W garnku, na jednej łyżce oleju, podsmażcie 115 gram cebuli i jeden ząbek czosnku, wszystko pokrojone w kostkę. Smażcie dwie minuty.
Następnie dodajcie po płaskiej łyżeczce mielonego kuminu i trawy cytrynowej oraz pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i smażcie minutę
Teraz dodajcie 50 gram marchewki i 74 gramy batata, pokrojone w kostkę i zalejcie 200ml wody. Doprawcie szczyptą soli i gotujcie bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając, aż woda odparuje. Trwa to około 15-20 minut. Po tym czasie wlejcie kolejne 200ml wody i dalej gotujcie, do czasu aż dynia skończy się piec w piekarniku.
Pokrojoną dynię i upieczony imbir dodajcie teraz do zupy, dolejcie 400ml wody (żeby tylko nieznacznie przykryła zawartość garnka), doprawcie solą i pieprzem i gotujcie pod przykryciem, aż całkowicie zmięknie.
Gdy warzywa będa miękkie, zblendujcie całość na gładką masę.
Zupa gotowa, czas na dodatki do niej.
Przygotowanie paprykowych grzanek i szpinaku
Przygotowanie grzanek zacznijcie od pokrojenia w kostkę 127 gram chleba. Następnie przesypcie je do miski, polejcie dwoma łyżkami oliwy i posypcie płaską łyżeczką wędzonej papryki w proszku. Całość dobrze wymieszajcie, przełóżcie do formy do pieczenia i pieczcie bez przykrycia 15 minut, w 170 stopniach, bez termoobiegu.
Do małego garnka wsypcie 50 gram szpinaku, posólcie i gotujcie bez przykrycia aż liście się skurczą. Nie trzeba dodawać wody, szpinak puści swoje soki i to wystarczy.
Podanie
Na talerz nałóżcie krem z dynii, po czym ułóżcie na nim liście szpinaku a na wierzch dajcie paprykowe grzanki. Smacznego!
Lista zakupów – krem z dyni z imbirem i paprykowymi grzankami
- 1 125 gram dynii piżmowej (po obraniu i wydrążeniu środa, przed ważyła 1 695kg) (505 kcal)
- 115 gram cebuli (jedna duża sztuka po obraniu) (46 kcal)
- 50 gram marchewki (jedna sztuka po obraniu) (20 kcal)
- 74 gramy batata (mniej niż pół batata) (64 kcal)
- ząbek czosnku (8 kcal)
- 9 gram świeżego imbiru (7 kcal)
- jedna łyżka oleju (88 kcal)
- po płaskiej łyżeczce mielonego kuminu, trawy cytrynowej
- pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 50 gram szpinaku (12 kcal)
- 127 gram chleba (u nas domowy graham) (150 kcal)
- 20 gram oliwy (dwie łyżki) (176 kcal)
- płaska łyżeczka wędzonej papryki w proszku
Rada: zamiast grzanek i szpinaku, możecie dodać do zupy uprażone na patelni pestki dyni lub słonecznika, albo kawałki sera feta.
Z podanych proporcji otrzymacie niecałe 1,37 litra zupy. Jedna porcja (300ml) ma 205 kcal, razem z grzankami i szpinakiem.