Dziś na śniadanie klasyk kuchni afrykańskiej, czyli domowy chlebek bananowy. Do jego przygotowania przydadzą wam się dwa leciwe już banany, tak miękkie i słodkie że nie da się ich zjeść bez popijania.
Przygotowanie ciasta na chlebek bananowy
Do miski robota wrzućcie dwa przejrzałe banany pokrojone w plasterki. Następnie dodajcie do nich po pół szklanki oleju i cukru oraz jajko i dwie łyżki mleka. U nas cukier trzcinowy, że niby zdrowiej. Wymieszajcie składniki, aż banany się rozpadną. Do tego dodajcie łyżeczkę sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ponownie wymieszajcie. Następnie do masy dodajcie dwie szklanki mąki pszennej i mieszajcie do połączenia wszystkich składników. Na koniec wsypcie garść orzechów włoskich oraz starty imbir (opcjonalnie, kawałek długości 2-3cm). Możecie też poeksperymentować z przyprawami, dodać gałkę muszkatołową albo cynamon. Tak samo z orzechami, jeżeli nie macie akurat włoski, dodajcie te które mieszkają w waszej kuchni. Możecie też z nich całkiem zrezygnować i dodać np. suszone owoce. Ten chlebek przyjmie wszystko.
Pieczenie
Masę przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie pieczcie 40 minut w 190 stopniach, z termoobiegiem. Po upieczeniu chlebek wystudźcie. Jeżeli będziecie go przykrywać na noc ściereczką, dłużej zachowa świeżość. Nasz wytrzymał pięć dni.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.
Lista zakupów:
- dwa przejrzałe banany
- pół szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- jajko
- dwie łyżki mleka
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie szklanki mąki pszennej
- garść orzechów włoskich
- starty imbir