Kuchnia chorwacka - przepisy

Kuchnia chorwacka – przepisy

Jeżeli nie macie jeszcze planów gdzie wybrać się na urlop w tym roku, albo wiecie już, że będzie to Chorwacja, to przedstawiamy Wam garść przydatnych informacji nt. Kuchnia chorwacka – przepisy. Może one pozwolą Wam podjąć decyzję, albo spróbujecie swoich sił próbując odtworzyć te smaki we własnym domu.

Jota

Popularna zarówno w Chorwacji jak i Słowenii, zupa z fasoli, kiełbasy, boczku, kiszonej kapusty i pomidorów (lub koncentratu), smakiem zbliżona do polskiego kapuśniaku.

  • 25ml oliwy z oliwek
  • 1/2kg kiszonej kapusty
  • 250gr ugotowanej fasoli
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 50gr kiełbasy wieprzowej
  • 100gr boczku
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżki mąki
  • 400ml wody
  • sól, pieprz

Pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę wieprzową usmażcie na oliwie. Dodajcie poszatkowaną cebulę i smażcie chwilę do zeszklenia.

Dodajcie koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz mąkę. Wymieszajcie, smażcie dwie minuty po czym wlejcie wodę, dodajcie ugotowaną fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiszoną kapustę.

Następnie dodajcie sól oraz pieprz i gotujcie pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.

Jotę podaje się z polentą, można też dodać do niej wędzone żeberka.

Segedin goulash

Popularny i w Chorwacji i w Słowenii a nawet w Czechach, gulasz z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa i pomidorów, w Chorwacji podawany z polentą.

  • 25ml oliwy z oliwek
  • 250gr boczku
  • 200 gram wołowiny
  • 300 gr cebuli
  • 250gr marchewki
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżki mąki
  • liść laurowy
  • 200gr kiszonej kapusty
  • woda, sól, pieprz

Na oliwie usmażcie pokrojone w kostkę boczek, cebulę i marchewkę, ciągle mieszając by się nie przypaliły.

Gdy cebula zbrązowieje, dodajcie pokrojoną w kostkę wołowinę, smażcie 5 minut, po czym dodajcie koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i wodę (tyle by przykryła składniki). Gotujcie aż mięso zmięknie (około 30 minut).

Następnie dodajcie kiszoną kapustę, sól, pieprz i gotujcie jeszcze 15 minut. Jeżeli woda zbyt szybko wyparuje, uzupełnijcie ją. Na koniec zagęśćcie gulasz mąką.

Tripe

Flaki z dodatkiem boczku i pomidorów, podawana pod postacią zupy.

  • 700gr oczyszczonych i ugotowanych flaków
  • 50ml oleju
  • 2 cebule
  • 100gr boczku
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • 400ml wody
  • sól, pieprz

Cebulę usmażcie na oleju, dodajcie flaki i wodę. Następnie dodajcie mąkę, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy, przykryjcie i gotujcie.

W międzyczasie zblendujcie ze sobą boczek oraz czosnek i dodajcie do gotujących się flaków. Doprawcie solą, pieprzem, a na koniec poszatkowaną natką.

Flaki podawajcie z chlebebm, poletną lub ziemniakami.

Brodet

Zupa rybna z pomidorami i owocami morza.

  • 1/2kg dowolnych ryb
  • ząbek czosnku
  • 200gr cebuli
  • 25ml oliwy z oliwek
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżki mąki
  • rozmaryn
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Kawałki umytych ryb usmażcie na oliwie i odstawcie na bok.

W garnku, na oliwie usmażcie posztakowaną cebulę i czosnek, dodajcie koncentrat pomidorowy, wlejcie wodę, przykryjcie i zagotujcie.

Następnie dodajcie przyprawy, sól, pieprz, usmażoną wcześniej rybę i gotujcie kolejne 10 minut.

Zupę rybną podawajcie z polentą.

Kuchnia chorwacka – przepisy źródło: Muzej Grada Rijeke – Muzeum Miasta Rijeka (Krešimirova ul. 28, Rijeka).

Pozostałe nasze wpisy nt Chorwacji poniżej

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz