Kuchnia czeska – jej klasykiem, oprócz knedlików z gulaszem, jest veprovy rizek i bramborovy salat. I takiej kolacji zażyczył sobie silniejszy z okazji swoich urodzin. Kto śmiałby dyskutować. Więcej naszych przepisów tu: klik.
Kuchnia czeska
Veprovy rizek i bramborowy salat to dania, które w Czechach jada się na Wigilię. Rizek, to cieniutko rozbity i opanierowany kotlet ze schabu, po usmażeniu skropiony sokiem z cytryny. Z kolei bramborovy salat to sałatka ziemniaczana. Czyli ciepłego, świeżo usmażonego kotleta Czesi zjadają razem z zimną, ziemniaczaną sałatką. I jakkolwiek to brzmi, to połączenie jest naprawdę pyszne!
Kuchnia czeska – bramborovy salat
Sałatka ziemniaczana, do której zrobienia będziecie potrzebować 4 duże ziemniaki, które należy ugotować w łupinach razem z dwiema marchewkami. Po ugotowaniu i wystudzeniu, warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do warzyw dodać dwa jajka ugotowane na twardo, podsmażoną na patelni cebulę, dwa ogórki konserwowe, majonez, musztardę. Na koniec posolić i popieprzyć.
Kuchnia czeska – veprovy rizek
Plaster schabu rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, popieprzyć. Zanużyć w rozbełtanym jajku, następnie w mące, znowu w jajku i na koniec w bułce tartej. Usmażyć na patelni. Ważne, żeby olej był rozgrzany przed położeniem rizka na patelni, inaczej kotlej wpije cały tłuszcz.

Veprovy rizek i bramborovy salat łatwo jest znaleźć w czeskich restauracjach. Danie to jest równie popularne co gulasz z knedlikami. To prawdziwy klasyk. I mimo że połączenie sałatki z kotletem może wydawać się mało apetyczne, jest naprawdę ciekawe. A co ważniejsze, jest po prostu smaczne. Smakiem bramborovy salat przypomina nasza sałatkę warzywną, z tą różnicą, że nie ma w niej groszku. Proporcie są tak ułożone, żeby faktycznie królował tu ziemniak. Ciekawostką jest też cebula, nie surowa a zesmażona na patelni. Więcj o kuchni czeskiej znajdziecie w naszym wpisie Praga na weekend. A wariacje na temat samej sałatki tu: klik.
Zapraszamy też na nasz Instagram.