Kuchnia indyjska: kurczak korma

Kuchnia indyjska: kurczak korma

Korma to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej, danie to możecie przygotować z mięsem lub w wersji wege, bowiem cały sekret tkwi w sosie na bazie nerkowców i przypraw. Kuchnia indyjska: kurczak korma.

Przygotowanie kurczaka

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w kostkę.

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie kurczaka, posólcie i popieprzcie, smażcie aż do lekkiego zrumienienia.

Przygotowanie sosu korma

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie liście laurowe, kardamon, goździki i smażcie minutę.

Następnie dodajcie pokrojone w kostkę cebulę, czosnek, imbir, wymieszajcie i smażcie 2 minuty.

Dodajcie pół szklanki nerkowców, szklankę wody i gotujcie wszystko 7 minut.

Po tym czasie przestudźcie wszystko, przełóżcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę.

Na tej samej patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie pieprz cayenne, suszoną kolendrę, garam masala i smażcie 30 sekund, po czym dodajcie zblendowaną pastę. Wszystko dobrze wymieszajcie i smażcie 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie usmażonego kurczaka, cukier, sól i duście pod przykryciem 10 minut.

Na koniec dodajcie rodzynki i poszatkowane nerkowce i duście kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe.

Lista zakupów – Kuchnia indyjska: kurczak korma

  • 300 gram filetów z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 indyjskie liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki nasion kardamonu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 7 goździków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 3cm kawałek imbiru
  • pół szklanki nerkowców
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki garam masala
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • po 3 łyżki nerkowców i rodzynek

Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej

Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle

Dodaj komentarz