Korma to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej, danie to możecie przygotować z mięsem lub w wersji wege, bowiem cały sekret tkwi w sosie na bazie nerkowców i przypraw. Kuchnia indyjska: kurczak korma.
Przygotowanie kurczaka
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w kostkę.
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie kurczaka, posólcie i popieprzcie, smażcie aż do lekkiego zrumienienia.
Przygotowanie sosu korma
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie liście laurowe, kardamon, goździki i smażcie minutę.
Następnie dodajcie pokrojone w kostkę cebulę, czosnek, imbir, wymieszajcie i smażcie 2 minuty.
Dodajcie pół szklanki nerkowców, szklankę wody i gotujcie wszystko 7 minut.
Po tym czasie przestudźcie wszystko, przełóżcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę.
Na tej samej patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego, dodajcie pieprz cayenne, suszoną kolendrę, garam masala i smażcie 30 sekund, po czym dodajcie zblendowaną pastę. Wszystko dobrze wymieszajcie i smażcie 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie usmażonego kurczaka, cukier, sól i duście pod przykryciem 10 minut.
Na koniec dodajcie rodzynki i poszatkowane nerkowce i duście kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe.
Lista zakupów – Kuchnia indyjska: kurczak korma
- 300 gram filetów z kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 indyjskie liście laurowe
- 1/4 łyżeczki nasion kardamonu
- łyżeczka mielonej kolendry
- 7 goździków
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 3cm kawałek imbiru
- pół szklanki nerkowców
- 2,5 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki garam masala
- 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli
- po 3 łyżki nerkowców i rodzynek
Więcej o kuchni indyjskiej tu: Cała prawda o kuchni indyjskiej
Wszystkie potrzebne składniki kupicie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Źródło: „Wegańska kuchnia indyjska” R.Hingle