Kuchnia japońska: miso-shiru

Kuchnia japońska: miso-shiru

Ładniejsza połknęła bakcyla i namiętnie zgłębia tajniki kuchni japońskiej. Silniejszy chodzi cały w skowronkach, bo takich dań jeszcze nie jadł. Zapraszamy więc na debiut Ładniejszej – Kuchnia japońska: miso-shiru. A więcej w temacie Cała prawda o kuchni japońskiej przeczytacie tu: klik.

Przygotowanie zupy

Algi zalejcie 200ml ciepłej wody i odstawcie na 5 minut. Gdy napęcznieją, odcedźcie je z wody.

Jajka ugotujcie na twardo (albo według instrukcji opisanej w Cała prawda o kuchni japońskiej – w sekcji jajka).

W garnku zagotujcie 300ml wody i wrzućcie do niej kostkę mrożonego makaronu ramen. Mieszajcie, aż makaron poodkleja się od siebie i gotujcie aż zmięknie (kilka minut). Odcedźcie i odstawcie na bok.

Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, dodajcie bulion dashi, wymieszajcie i zagotujcie.

Zestawcie bulion z ognia, dodajcie sos sojowy, mirin oraz pastę miso i mieszajcie tak długo, aż miso się rozpuści. Chwilę to potrwa.

Następnie dodajcie wymoczone algi i ponownie podgrzejcie zupę (minutę, dwie), ale nie zagotowujcie żeby miso nie straciło swoich właściwości.

Na talerz nałóżcie ugotowany makaron ramen, połówkę jajka i zalejcie ciepłą zupą miso-shiru. Smacznego!

Lista zakupów – kuchnia japońska: miso-shiru

  • 10 gram bulionu dashi w proszku
  • łyżeczka honteri mirin
  • łyżka jasnej pasty miso
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka suszonych wakame (algi)
  • 280gr mrożonego makaronu ramen
  • dwa jajka

Nasze składniki kupiliśmy w na krakowskim Kazimeierzu, w sklepie Asia Deli -delikatesy azjatyckie Kraków (ul. Węgłowa 1, sklep prowadzi też sprzedaż przez internet). Nasza lista zakupów:

  • pasta miso Hikari biała (z fermentowanej soi i ryżu, waga opakowania 400gr),
  • makaron ramen mrożony (opakowanie ma 720gr i zawiera 5 kostek makaronu),
  • dashi (bulion japoński instant, na wagę),
  • honteri mirin (płynna przyprawa ze słodkiego wina ryżowego ale bez alkoholu, sprzedawana w sklepie jest bez alko i sprzedawana jest plastikowych buteleczkach o pojemności 200ml),
  • glony wakame PanAsia (na wagę).

Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz