Jednogarnkowe danie, kurczak duszony w warzywach, bardzo pomidorowy, cholernie smaczny.
Przygotowanie dania
Filety z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem.
Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę. Ugotujcie je w osolonej wodzie, odcedźcie.
Pietruszkę i marchewkę obierzcie, umyjcie i pokrójcie w plasterki.
Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy i obsmażcie na niej filety z kurczaka.
Wlejcie bulion drobiowy, dodajcie marchew z pietruszką, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Przykryjcie i gotujcie 20 ninut.
Do mięsa na patelni, dodajcie ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę pomidory i kiszone ogórki, duście wszystko 30 minut pod przykryciem.
Na koniec, gotowe danie posypcie posiekanym koperkiem.
Lista zakupów – Kurczak duszony w warzywach
- 240 gram filetów z kurczaka
- 130 gram marchewki
- 130 gram pietruszka
- 450 gram ziemniaków
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 150 gram ogórków kiszonych
- 600 gram pomidorów
- 240ml bulion drobiowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- koperek, natka
- suszony lubczyk
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.