W tym przepisie możecie użyć samych filetów lub kawałków mięsa z ugotowanego w aromatycznym bulionie kurczaka – kurczak zapiekany w pomidorach.
Przygotowanie kurczaka
Kurczaka umyjcie, przełóżcie do garnka, dodajcie pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, laski cynamonu, goździki, sól, pieprz, zalejcie wodą (by zakryła kurczaka po połowy), gotujcie pod przykryciem przez godzinę.
Po tym czasie ogróćcie kurczaka i gotujcie kolejną godzinę.
Odcedźcie, wystudźcie, wstawcie na noc do lodówki.
Pieczenie kurczaka
Ugotowanego kurczaka wyciągnijcie z lodówki, obierzcie ze skórzy, usuńcie kości a mięso porwijcie na kawałki.
W rondelku wymieszajcie jogurt grecki z przecierem pomidorowym, dodajcie starty na tarce imbir, przecier pomidorowy, mieloną paprykę i koper włoski. Wymieszajcie i gotujcie na małym ogniu kwadrans.
Po tym czasie dodajcie mięso z kurczaka, wymieszajcie, przełóżcie do formy do pieczenia wyłożonej papierem i grillujcie w piekarniku przez 30-40 minut, w 200 stopniach, aż mięso się zrumieni.
Lista zakupów – Kurczak zapiekany w pomidorach
Gotowane mięso z kurczaka
- cały wypatroszony kurczak
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 laski cynamonu
- czarny pieprz
- 3 goździki
- sól
Pomidorowy sos do zapiekania
- 180 gram jogurtu greckiego
- 5cm kawałek imbiru
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
- łyżeczka mielonych ziaren kopru włoskiego
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.