Kurczak zapiekany w pomidorach

Kurczak zapiekany w pomidorach

W tym przepisie możecie użyć samych filetów lub kawałków mięsa z ugotowanego w aromatycznym bulionie kurczaka – kurczak zapiekany w pomidorach.

Przygotowanie kurczaka

Kurczaka umyjcie, przełóżcie do garnka, dodajcie pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, laski cynamonu, goździki, sól, pieprz, zalejcie wodą (by zakryła kurczaka po połowy), gotujcie pod przykryciem przez godzinę.

Po tym czasie ogróćcie kurczaka i gotujcie kolejną godzinę.

Odcedźcie, wystudźcie, wstawcie na noc do lodówki.

Pieczenie kurczaka

Ugotowanego kurczaka wyciągnijcie z lodówki, obierzcie ze skórzy, usuńcie kości a mięso porwijcie na kawałki.

W rondelku wymieszajcie jogurt grecki z przecierem pomidorowym, dodajcie starty na tarce imbir, przecier pomidorowy, mieloną paprykę i koper włoski. Wymieszajcie i gotujcie na małym ogniu kwadrans.

Po tym czasie dodajcie mięso z kurczaka, wymieszajcie, przełóżcie do formy do pieczenia wyłożonej papierem i grillujcie w piekarniku przez 30-40 minut, w 200 stopniach, aż mięso się zrumieni.

Lista zakupów – Kurczak zapiekany w pomidorach

Gotowane mięso z kurczaka

  • cały wypatroszony kurczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2 laski cynamonu
  • czarny pieprz
  • 3 goździki
  • sól

Pomidorowy sos do zapiekania

  • 180 gram jogurtu greckiego
  • 5cm kawałek imbiru
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
  • łyżeczka mielonych ziaren kopru włoskiego

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz