Lemon pudding cake

Lemon pudding cake

Czyli cytrynowe ciasto z budyniem. Tak w skrócie można przetłumaczyć lemon pudding cake. Jego zrobienie jest banalnie proste, a samo ciasto turbo pyszne.

Do przygotowania wcześniej

Zanim zabierzecie się do robienia tego deseru, przygotujcie sobie wcześniej poniższe półprodukty. Zetrzyjcie z niewoskowanej cytryny skórkę, będzie potrzebna później. Niewoskowane cytryny można kupić np. w Lidlu. A następnie wyciśnijcie z cytryny sok. Powinno wyjść około 1/3 szklanki soku. W osobnym naczyniu ubijcie pianę z 50 gram cukru i trzech białek Żółtka będą potrzebne później. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni, bez termoobiegu. Cztery foremki, kokilki wysmarujcie masłem.

Lemon pudding cake – przygotowanie

Do miski wsypcie 150 gram cukru. Wymieszajcie go ze szczyptą soli i 60 gramami mąki pszennej. Następnie dodajcie 4 łyżki roztopionego masła oraz 3 żółtka, sok z cytryny i całą startą z niej skórkę. Dolejcie półtorej szklanki mleka i wymieszajcie do powstania jednolitej masy. Dodajcie ubite białka, delikatnie wmieszajcie je w ciasto.

Cytrynowe ciasto z budyniem

Pieczenie

Powstałą masę przełóżcie do koklików, a te wstawcie do brytfanny albo jakiegoś innego głębokiego naczynia do zapiekania. Do brytfanny wlejcie wodę, tyle by sięgała 3/4 wysokości koklików. Pieczcie 45 minut, wierzch ciasta powinien się ładnie zrumienić. Efekt końcowy ma być taki, że ciasto jest z góry upieczone, a w środku płynne, jak budyń.

Lemon pudding cake

Więcej naszych przepisów tu: klik. I na Instagramie.

Cytrynowe ciasto z budyniem

Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz