Pogoda za oknem rozpieszcza, ochota na ciężkie pożywne zupy odeszła w niepamięć. Stąd przepis na letni kapuśniaczek.
Przygotowanie zupy
Do garnka wlejcie olej rzepakowy, rozgrzejcie i dodajcie pokrojonego w kostkę kurczaka, wszystkie przyprawy, rozgnieciony czosnek, poszatkowaną cebulę i smażcie całość aż kurczak nie będzie surowy a cebula lekko zbrązowieje.
Następnie dodajcie do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną w cieńkie plasterki marchew, pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlejcie wodę (tyle żeby przykryła zawartość garnka) i gotujcie pod przykryciem 15 minut.
Dodajcie pomidory, gotujcie jeszcze 5 minut, doprawcie w razie potrzeby.
Zupę podawajcie z drobno poszatkowanym koperkiem.
Lista zakupów – Letni kapuśniaczek
- filet z kurczaka
- 500 gram kapusty
- po 2 marchewki, cebule, ziemniaki, ząbki czosnku, papryki
- 6 pomidorów
- sól, pieprz
- 1/4 płaskiej łyżeczki papryki chili
- po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
- 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka oleju rzepakowego
- pęczek koperku
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.