Letni kapuśniaczek

Letni kapuśniaczek

Pogoda za oknem rozpieszcza, ochota na ciężkie pożywne zupy odeszła w niepamięć. Stąd przepis na letni kapuśniaczek.

Przygotowanie zupy

Do garnka wlejcie olej rzepakowy, rozgrzejcie i dodajcie pokrojonego w kostkę kurczaka, wszystkie przyprawy, rozgnieciony czosnek, poszatkowaną cebulę i smażcie całość aż kurczak nie będzie surowy a cebula lekko zbrązowieje.

Następnie dodajcie do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną w cieńkie plasterki marchew, pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlejcie wodę (tyle żeby przykryła zawartość garnka) i gotujcie pod przykryciem 15 minut.

Dodajcie pomidory, gotujcie jeszcze 5 minut, doprawcie w razie potrzeby.

Zupę podawajcie z drobno poszatkowanym koperkiem.

Lista zakupów – Letni kapuśniaczek

  • filet z kurczaka
  • 500 gram kapusty
  • po 2 marchewki, cebule, ziemniaki, ząbki czosnku, papryki
  • 6 pomidorów
  • sól, pieprz
  • 1/4 płaskiej łyżeczki papryki chili
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
  • 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pęczek koperku

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz