U nas dziś na obiad letnia zupa brokułowa. My nasze warzywa jak zawsze zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.
Zupa – przygotowanie
Do garnka wlejcie łyżkę oliwy i zeszklijcie na niej jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie pokrojony w piórka por, chwilę przesmażcie, po czym dodajcie startą na tarce (duże oczka) marchewkę. Dodajcie łyżkę masła, trzy ziarenka ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Wszystko razem wymieszajcie, przesmażcie po czym trzy, pokrojone w kostkę ziemniaki i wlejcie 1,5 litra bulionu.
My jak zawsze użyliśmy naszych zamrożonych kostek (wywar z kości wołowych i warzyw). Do garnka wrzuciliśmy trzy takie kostki i zalaliśmy je 1,5 litra wrzątku.
Zupę gotujcie aż zmiękną ziemniaki, po czym dodajcie drobno pokrojonego brokuła. Całość przyprawcie solą i pieprzem. Gdy nóżki brokuła zmiękną, odlejcie trochę zupy do miski, dodajcie trzy łyżki śmietany 18% i wymieszajcie. Na koniec wlejcie śmietanę do garnka, dodajcie pokrojony koperek i zagotujcie. Oto wasza letnia zupa brokułowa. Smacznego!
Zupa z kalafiorem i bobem czyli letnia zupa brokułowa na dwa sposoby
Jeśli chcecie przygotować drugą wersję tej zupy, to postępujcie jak powyżej, tyle że zamiast brokuła dodajcie pokrojony drobno kalafior a na koniec ugotowany wcześniej i obrany bób.
Lista zakupów
po jednej sztuce cebuli, pora, marchewki
3 ziemniaki
jeden brokuł
śmietana 18% (trzy łyżki)
masło (łyżka)
oliwa (łyżka)
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
wywar (1,5 litra warzywny, mięsny – jak wolicie)
Rada: zamiast brokuła możecie dodać kalafior i ugotowany bób, my tę zupę właśnie tak gotowaliśmy, na dwa różne sposoby, i za każdym razem wyszła pyszna.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.