Makrela z grilla i orientalny kuskus

Makrela z grilla i orientalny kuskus

Dziś na obiad makrela z grilla i orientalny kuskus. Danie szybkie i proste w przygotowaniu. Do tego jest smaczne i fit. Do jego przygotowania przyda się Wam patelnia grillowa, jeżeli jej nie macie, użyjcie piekarnika albo zwykłej patelni.

Przygotowanie makreli

Makrela z grilla i orientalny kuskus
Makrela z grilla i orientalny kuskus

Makrele umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i ponacinajcie skórę.

W misce zmieszajcie oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekany koperek, sól i pieprz.

Posmarujcie makrele powyższą marynatą, przykryjcie i wstawcie do lodówki na godzinę.

Po tym czasie rozgrzejcie patelnię grillową, po czym zmniejszcie pod nią temperaturę. Makrele przełóżcie na patelnię, posmarujcie resztką marynaty jeżeli Wam została i smażcie z każdej strony po 5 minut. Nam niestety przy przewracaniu jej na drugą stronę oderwała się skórka, ale nie miało to wpływu na końcowy smak dania.

Przygotowanie orientalnego kuskusu

Kuskus przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U nas polegało to na zalaniu go wrzątkiem i odstwieniu pod przykryciem na pół godziny.
Po tym czasie wystarczyło już tylko rozdrobnić kaszę widelcem.

W misce zmieszajcie drobno poszatkowaną kolendrę, koperek, natkę, papryczkę chilli. Dodajcie sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszajcie i odstawcie na kwadrans.

Po tym czasie dodajcie ugotowaną i przestudzoną kaszkę kuskus, całość wymieszajcie i odstawcie ponownie na kwadrans.

Kuskus podawajcie razem z grillowaną na patelni makrelą.

Lista zakupów – makrela z grilla i orientalny kuskus

  • 2 patroszone makrele (906 kcal)
  • 2 ząbki czosnku (16 kcal)
  • 2 gałązki koperku
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (88 kcal)
  • 100 gram suchego kuskusu (347 kcal)
  • 1/4 papryczki chilli
  • 10 gałązek świeżej kolendry
  • 4 gałązki koperku
  • 4 gałązki natki
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (88 kcal)
  • ząbek czosnku (8 kcal)
    Info: całość ma 1 453 kcal, z podanych proporcji otrzymacie cztery porcje dania, każda po 363 kcal.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz