Pyszne, mini zapiekanki z koziego sera i moreli, z dodatkiem konfitury, miodu, pieczone na spodzie z cukinii i kalarepki. Idealne na kolacje oraz przyjęcia.
Przygotowanie mini zapiekanek
Cukinię i kalarepkę umyjcie i pokrójcie w 1,5cm plastry.
Roladkę koziego sera pokrójcie w 0,5cm plasterki.
Morele umyjcie, wyjmijcie pestki i pokrójcie w półplasterki.
Na każdym plastru cukini i kalarepy zróbcie kciukiem delikatne wglębienie, następnie nałóżcie w nie odrobinę konfitury z moreli lub figi
Na tak przygotowanych mini zapiekankach połóżcie plasterek koziego serka, a na wierzch półplasterki moreli.
Całość polejcie roztopionym masłem z miodem.
Mini zapiekanki pieczcie 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – Mini zapiekanki z koziego sera i moreli
- jedna cukinia
- jedna kalarepa
- jedna roladka koziego sera
- 6 moreli
- 4 łyżki konfitury z moreli lub figi
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu
Rada: możecie użyć też koziego sera w plasterkach, sera pleśniowego np. blue albo camembert. A upieczone mini zapiekanki, przed podaniem, możecie ozdobić je dodatkowo orzechami włoskimi, świeżymi figami pokrojonymi w ćwiartki oraz gałązkami świeżego tymianku, a całość polać z wierzchu dodatkową porcją płynnego miodu. Z kolei chcąc odchudzić to danie, zrezygnujcie z polewania ich roztopionym masłem z miodem, a zamiast tradycyjnego dżemu uzyjcie takiego słodzonego sokami a nie cukrem.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.