Nasze najnowsze kulinarne odkrycie i faworyt zarazem. Do My Korea – Shop & Bistro trafiliśmy w poszukiwaniu koreańskich przypraw m.in. koreańskiej papryki gochugaru i pasty gochujang, potrzebnych do przyrządzenia domowego kimchi.
Delikatesy
W sklepie bez problemu kupicie wszystko to, co potrzebne jest aby ugotować w domu koreańskie danie, czy ukisić domowe kimchi:
- gochugaru – koreańska papryka w proszku, używana np. do kimchi,
- gochujang – koreańska pasta chili,
- chajang – koreańska pasta z czarnej soi,
- doenjang – sfermentowana pasta z soi,
- tteok – koreańskie ciasto ryżowe… i wiele, wiele więcej.
Bistro
Z kolei na miejscu możecie spróbować takich koreańskich klasyków jak m.in. koreańskie corn dogi, smażony kurczak oraz:
- tteokbokki – sticky rice z tteok czyli kluski z koreańskiego ciasta ryżowego, podane z ostrym sosem paprykowym,
- kimbap – ryż z mięsem i warzywami (lub rybą) zawinięty w algi, przypomina rolki sushi,
- jjajangmyeon – pszenne noodle polane sosem z czarnej dasoli, podane z piklami (rzodkiewką danmuji).
Przepyszne dania, wszystkie o intrygującej konsystencji i smaku, tak dobre, że aż chciałoby się je odtworzyć w domu. Małe bistro, na 4 gości, sympatyczna i bardzo pomocna obsługa, a na półkach duży wybór wszystkiego co akurat stanowi podstawę kuchni koreańskiej. To zdecydowanie nasz kolejny ulubiony – zakupowo jedzeniowy – adres w Krakowie.
My Korea – Shop & Bistro
ul.Rajska 22, Kraków
Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.