Pierwsze gofry przyrządzono w XVIII wieku w belgijskiej miejscowości Liege dla jednego z tamtejszych biskupów. Dziś znane są na całym świecie, a 25 marca obchodzą swoje święto. Nietypowe święta: Międzynarodowy Dzień Gofra.
Historia gofrów
Szersze grono wielbicieli gofry zyskały dopiero w 1958 roku podczas targów Expo w Brukseli. Wtedy też otrzymały nazwę gofrów belgijskich, chociaż ta odmiana gofra powstała w miejscowości Gandawa. Stworzył je Maximilien Consael i sprzedawał w swojej cukierni Grand Etablissement Max. Ten rodzinny biznes kultywowany był przez kolejne pokolenia a gofrów jeszcze do niedawna można było spróbować w prowadzonej przez potomków Maximiliena cukierni
Etablissement Max. Niestety obecnie miejsce to zamknięte jest na stałe.
Do Ameryki gofry belgijskie zawitały 6 lat później, w 1964 roku podczas światowej wystawy w Nowym Jorku, a wypiekane były przez rodzinę Vermersch. Z miejsca zadomowiły się w sercach tamtejszych smakoszy.
Co więcej, w Polsce też mamy swoją wersję tego przysmaku – gofry pruskie z Warmii, wpisane na Listę polskich produktów tradycyjnych.
Gofry
Casto na gofry składa się z mąki pszennej, drożdży, wody, jajek, masła, cukru, jednak w zależności od rodzaju lista składników może się różnić.
Wypieka się je w specjalnych gofrownicach, w temperaturze aż 250 stopni.
Początkowo podawano je polane jedynie masłem. Dziś największą popularnością cieszą się gofry na słodko, podane z cukrem pudrem, nutellą, polewą czekoladową, bitą śmietaną, świeżymi owocami. A od jakiegoś czasu swoich fanów zyskują również gofry wytrawne, serwowane z kremowym twarożkiem, łososiem, awokado i jajkiem po benedyktyńsku.
My najbardziej lubimy te na słodko. A Wy?
Inne nietypowe święta kulinarne w marcu:
25 – Międzynarodowy Dzień Gofra
26 – Międzynarodowy Dzień Szpinaku
30 – Światowy Dzień Muffinka
31 – Światowy Dzień Budyniu
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Nietypowe święta: Międzynarodowy Dzień Gofra – źródła: national-geographic.pl, pl.wikipedia.org.