Lekko orientalny w smaku pasztet z soczewicy, vege, bez bułki tartej i jajek. Bez mięsa, za to z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak kumin, curry, kolendra, imbir…
Przygotowanie masy
Żeby przygotować orientalny pasztet z soczewicy musicie 200gram suchej, czerwonej soczewicy opłukać i zalać wodą, po czym ugotować, aż zmięknie. Nam zajęło to około 15 minut. Jeżeli woda za szybko wyparuje w trakcie gotowania, uzupełnijcie ją wrzątkiem z czajnika. W międzyczasie na patelni usmażcie jedną, dużą cebulę, pokrojoną w kostkę oraz jedną marchewkę. Też pokrojoną w kostkę. Jak warzywa mocno się zrumienią, a nawet lekko przypalą, dadajcie jeden ząbek czosnku, starty na tarce. Przesmażcie całość. Następnie dodajcie po pół dużej płaskiej łyżki curry, imbiru, kuminu i kolendry. Do tego dosypcie pół małej łyżeczki ostrej papryki. A na koniec doprawcie wszystko solą i pieprzem. Przemieszajcie warzywa z przyprawami i przesmażcie, aż poczujecie z patelni mocny aromat przypraw. Powinno to trwać minutę, dwie maksymalnie.
Następnie przesypcie na patelnię ugotowaną soczewicę, wymieszajcie ją z warzywami i przyprawami. Smażcie całość jeszcze minutę. Na koniec wszystko zblendujcie.
Pasztet z soczewicy – pieczenie
Masę przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w 180 stopniach przez godzine, bez termoobiegu.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.