Wiedzieliście że liście, które na ogół wyrzucamy do kosza są jadalne? Nie? To zapraszamy do wspólnego zrobienia pesto z liści rzodkiewki.
Przygotowanie pesto
Na patelni uprażcie sześć orzechów włoskich. Następnie do blendera kielichowego wrzućcie pęczek liści rzodkiewki, razem z gałązkami. Dodajcie uprażone orzechy włoskie oraz dwa ząbki czosnku starte na tarce. Następnie wlejcie 100 ml oliwy z oliwek i dodajcie trzy łyżki startego parmezanu oraz sól i pieprz. Całość zblendujcie na gładką masę.
Pesto to swoim zapachem przypomina chwasty zerwane na łące, serio. Ale z kolei w smaku jest lekko kwaskowate, smakuje trochę jak szczaw. O dziwo, posmakowało nawet silniejszemu. Pesto z liści rzodkiewki świetnie smakuje na bagietce, w towarzystwie mozzarelli oraz pomidora.
Lista zakupów
1 pęczek liści rzodkiewki
6 orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
3 łyżki parmezanu
Rada: zamiast orzechów włoskich możecie użyć innych orzechów, albo zastąpić je nasionami np. nasionami słonecznika. Z kolei zamiast liści rzodkiewki możecie użyć rukoli albo natki pietruszki. Jeżeli nie zjecie całej porcji na raz, to przed schowanie resztek do lodówki, pamiętajcie żeby nalać na wierzch trochę oliwy. To zabezpieczy pesto przed zepsuciem.
W kolejnym wpisie dowiecie się, co można zrobić z czerwonych rzodkiewek: klik. A jeden z naszych pomysłów znajdziecie tu: klik.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.