Przepis na pieczone żeberka w miodzie jest łatwy i szybki w wykonaniu. Drugi, na ostro, to żeberka pieczone w paście harrisa. Jako dodatek, polecamy pieczone warzywa, ale o tym w dalszej części wpisu.
Przygotowanie żeberek
Najpierw umyjcie i osuszcie żeberka, a następnie pokrójcie je w paski (tak, żeby jeden kawałek zawierał po dwie kostki). Nasze żeberka w sumie ważyły prawie kilogram. Jeżeli macie ich mniej, wtedy odpowiednio zredukujcie podane poniżej proporcje marynaty. W misce wymieszajcie cztery łyżki miodu i tyle damo oleju, dodajcie po pół łyżeczki soli i pieprzu. Następnie dosypcie po łyżce majeranku i słodkiej papryki. Wszystko razem wymieszajcie, po czym natrzyjcie żeberka z każdej strony marynatą. Naczynie żaroodporne nasmarujcie olejem, przełóżcie do niego żeberka, dorzućcie dwa ząbki czosnku i przykryjcie je pokrywką a następnie marynujcie w lodówce przez godzinę.
Pieczone żeberka w miodzie
Zamarynowane żeberka pieczcie pod przykryciem przez półtorej godziny w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Żeberka w harrisie
Żeberka, jeden kilogram, umyjcie, osuszcie i potnijcie tak, by jeden kawałek zawierał jedną kosteczkę. W miseczce zmieszajcie 190 gram pasty harrisa z czterema łyżkami oliwy. My harrisę kupujemy tu: klik. Gdy masa będzie gotowa i składniki połączą się, nasmarujcie nią żeberka. Dokładnie, z każdej strony. Następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego i marynujcie w lodówce przez dwie godziny. Na koniec pieczcie je w 180 stopniach z termoobiegiem przez półtorej godziny.
Pieczone warzywa
Formę do pieczenia wyłóżcie folią aluminiową (mniej skrobania po pieczeniu), i ułóżcie na niej korzeń pietruszki i marchewki pokrojone w słupki. Dodajcie dużego ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz cztery małe cebule pokrojone w pióra. Możecie jeszcze dorzucić pieczarki i batata. Całość skropcie olejem, posypcie solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Warzywa wstawcie do piekarnika na 30 minut przed końcem pieczenia żeberek.
Sosy do warzyw i mięsa
Do tych dań dobrze pasuje sałatka Colesław. My dodatkowo robimy jeszcze dwa sosy: tatarski i curry. Sos tatarski: w miseczce wymieszajcie dwa ogórki kiszone pokrojone w drobną kosteczkę, cztery łyżki jogurtu greckiego, dwie majonezu, sól i pieprz oraz dwa ząbki czosnku starte na tarce. Sos curry: zmieszajcie cztery łyżki majonezu, dwie łyżki jogurtu naturalnego, 1/3 łyżki musztardy oraz sól i curry.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.