Dziś na obiad pieczony mostek z kaszą gryczaną, z pieczarkami i cebulą. Mięso zamówiliśmy w Ekosfera, z dostawą do domu. Targ mieści się przy ulicy Gromadzkiej w Krakowie, ale dla tych którym nie po drodze, Ekosfera oferuje zakupy on-line, z dostawą w soboty.
Przygotowanie mięsa
Mostek umyjcie, osuszcie ręcznikiem, odstawcie.
Cebulę pokrójcie w cieńkie półplasterki, marchewkę w większe słupki, czosnek zmiażdżcie.
Rozgrzejcie patelnię, po czym przełóżcie na nią mostek i obsmażcie po 4-5 minut z każdej strony, bez tłuszczu.
Następnie ściągnijcie mięso z patelni i odstawcie na bok, a na patelnię przełóżcie cebulę i czosnek. Smażcie 3 minuty, jeżeli mięso puściło za mało tłuszczu, dolejcie łyżkę oleju.
Do naczynia żaroodpornego przełóżcie cebulę z czosnkiem i tłuszczem z patelni. Na wierzch połóżcie mostek i posypcie go solą oraz przyprawami. Na wierzch dajcie pokrojoną marchewkę, listek laurowy, całość przykryjcie folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz).
Mostek pieczcie przez 3 godziny, w 150 stopniach, z termoobiegiem.
Przygotowanie kaszy
Kaszę gryczaną ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u nas 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie). Odcedźcie.
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju, dodajcie drobno posiekaną cebulę i smażcie 5 minut. Następnie dodajcie drobno pokrojone pieczarki, sól, pieprz i smażcie, aż puszczą sok a ten odparuje.
Dodajcie ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszajcie, przyprawcie solą i pieprzm (jeżeli trzeba), smażcie 2 minuty. Gotowe.
Podanie dania – na talerz nałócie kaszę z pieczarkami, następnie mostek i marchewkę z pieczenia. Smacznego!
Lista zakupów – pieczony mostek z kaszą gryczaną
- 300 gram mostka cielęcego
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 150 gram pieczarek
- po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu, cząbru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.