Włoskie bo z ciasta na ravioli, polskie bo ziemniak. Polsko-włoskie ravioli wymyśliłam sobie na jutrzejszy obiad.
Przygotowanie farszu
Ziemniaki obierzcie, umyjcie, pokrójcie w kostkę, zalejcie zimną wodą, posólcie i ugotujcie do miękkości. Odcedzcie i utłuczcie.
Szpinak umyjcie, zalejcie wrzątkiem i blanszujcie przez 3 minuty. Odciśnijcie z wody i drobno poszatkujcie nożem.
W misce zmieszajcie utłuczone ziemniaki, poszatkowany szpinak, startą mozzarellę. Dodajcie sól i pieprz, ponownie całość wymieszajcie, przykryjcie miskę i wstawcie do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyciągnijcie masę z lodówki.
Przygotowanie ciasta na ravioli
Z mąki, dwóch całych jajek, jednego żółtka, soli i wody wyróbcie ciasto na ravioli. Przykryjcie i odstawcie na godzinę.
Na pierwszym placku rozsmarujcie białko, następnie rozłóżcie porcje ziemniaczano-szpinakowego farszu, zachowując 2 centymetrowe odstępy między nimi.
Teraz pierwszą porcję ciasta z nadzieniem przykryjcie drugim, dociskając fragmenty ciasta między nadzieniem.
Pokrójcie ciasto z nadzieniem na ravioli.
W garnku zagotujcie wodę z solą, gdy dojdzie do wrzenia wrzućcie ravioli, zmieszajcie delikatnie i gotujcie 4 minuty.
Na koniec możecie w rondelku roztopić odrobinę masła, dodać posiekany koperek i tym okrasić ravioli na talerzu, tuż przed podaniem.
Lista zakupów – ZiemniaczPolsko-włoskie ravioli
- 300 gram mąki pszennej
- 2 całe jajka plus 1 żółtko i 1 białko
- 5 łyżek wody
- 500 gram ziemniaków
- 200 gram szpinaku
- 100 gram tartej mozzarelli
- sól pieprz
Rada: do masy możecie dodać też usmażoną na oliwie pieczarki, cebulę, boczek.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.