Polsko-włoskie ravioli

Polsko-włoskie ravioli

Włoskie bo z ciasta na ravioli, polskie bo ziemniak. Polsko-włoskie ravioli wymyśliłam sobie na jutrzejszy obiad.

Przygotowanie farszu

Ziemniaki obierzcie, umyjcie, pokrójcie w kostkę, zalejcie zimną wodą, posólcie i ugotujcie do miękkości. Odcedzcie i utłuczcie.

Szpinak umyjcie, zalejcie wrzątkiem i blanszujcie przez 3 minuty. Odciśnijcie z wody i drobno poszatkujcie nożem.

W misce zmieszajcie utłuczone ziemniaki, poszatkowany szpinak, startą mozzarellę. Dodajcie sól i pieprz, ponownie całość wymieszajcie, przykryjcie miskę i wstawcie do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyciągnijcie masę z lodówki.

Przygotowanie ciasta na ravioli

Z mąki, dwóch całych jajek, jednego żółtka, soli i wody wyróbcie ciasto na ravioli. Przykryjcie i odstawcie na godzinę.

Na pierwszym placku rozsmarujcie białko, następnie rozłóżcie porcje ziemniaczano-szpinakowego farszu, zachowując 2 centymetrowe odstępy między nimi.

Teraz pierwszą porcję ciasta z nadzieniem przykryjcie drugim, dociskając fragmenty ciasta między nadzieniem.

Pokrójcie ciasto z nadzieniem na ravioli.

W garnku zagotujcie wodę z solą, gdy dojdzie do wrzenia wrzućcie ravioli, zmieszajcie delikatnie i gotujcie 4 minuty.

Na koniec możecie w rondelku roztopić odrobinę masła, dodać posiekany koperek i tym okrasić ravioli na talerzu, tuż przed podaniem.

Lista zakupów – ZiemniaczPolsko-włoskie ravioli

  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 całe jajka plus 1 żółtko i 1 białko
  • 5 łyżek wody
  • 500 gram ziemniaków
  • 200 gram szpinaku
  • 100 gram tartej mozzarelli
  • sól pieprz

Rada: do masy możecie dodać też usmażoną na oliwie pieczarki, cebulę, boczek.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz