Przepis na pszenny chleb z siemieniem lnianym jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. To co, pieczemy?
Do miski wsypcie pół kilo mąki pszennej typ 450 a następnie dodajcie 7 gram suchych drożdży, płaską łyżeczkę soli oraz płaską łyżeczkę cukru i dwie płaskie łyżki siemienia lnianego. Na koniec wlejcie pół litra ciepłej wody oraz jedną łyżkę oliwy z oliwej. Wyróbcie ciasto. My wyrabialiśmy je robotem za pomocą haka do ciasta, przez około 10 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło. Następnie po godzinie wyciągnijcie ciasto na blat, chwilę pozagniatajcie po czym przełóżcie je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę ponownie przykryjcie ściereczką i zostawcie do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
Pieczenie
Na koniec foremkę z chlebem wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez pół godziny w temperaturze 220 stopni. My używamy opcji z termoobiegiem. Dodatkowo, w trakcie pieczenia, żeby skórka na chlebie była chrupiąca, dwa razy posmarowaliśmy chleb wodą za pomocą pędzelka.
Lista zakupów
500 gram mąki pszennej typ 450
7 gram suchych drożdży
po 1 łyżeczce soli i cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 litra ciepłej wody
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie. A same pieczywko macie tu: klik.
Jedna myśl na temat “Pszenny chleb z siemieniem lnianym”