Podobno ulubione śniadanie księżnej Diany, to właśnie pudding chlebowy. Maślany i słodki, z dodatkiem namoczonych w rumie rodzynek. Pyszny.
Przygotowanie dania
Rodzynki zalejcie rumem i odstawcie do namoczenia.
Chałkę pokrójcie w kromki 1 cm grubości, tak by w sumie mieć 16 kromek. Możecie pokroić jedną dużą chałkę, ja użyłam dwóch małych, każdą krojąc na 8 kromek.
Każdą z kromek posmarujcie z jednej strony masłem, i złóżcie z powrotem w chałkę (tak jak robi się to na przykład z bagietką czosnkową z piekarnika czy grilla).
Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem. Włóżcie do niego swoje chałki i posypcie namoczonymi w rumie rodzynkami.
Mleko, jajka, śmietankę ubijcie mikserem, powstałą masą zalejcie chałki.
Cukier zmieszajcie z cynamonem i posypcie nim chałki.
Naczynie przykryjcie czymś, co pozwoli Wam docisnąć w nim chałki do 10 minutowego namoczenia się, następnie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie chlebowy pudding przez 50 minut, w 160 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – Pudding chlebowy
- 16 kromek chałki (2 małe chałki)
- 50gr masła
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka cynamonu
- 2 jajka
- 500ml mleka 3,2%
- 100ml śmietanki kremówki
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.
Takiego przepisu się nie spodziewałam. Nazwa bardzo oryginalna, przepis fajny i zdecydowanie trzeba będzie przetestować.