Kolejna edycja festiwalu wystartowała, a my udaliśmy się na Kazimierz – Restaurant Week: Awiw na krakowskim Kazimierzu.
Festiwal w restauracji Awiw
„Festiwal smakowania wzrokiem to kształty, kolory, tekstury, kompozycje dań na talerzu – nawet 50% smaku to wygląd jedzenia! Nakarm zmysły optyką smaku!”
Sami o sobie: „Restauracja Awiw położona w centrum krakowskiej żydowskiej dzielnicy Kazimierz serwuje dania kuchni polskiej i żydowskiej. Nazwa po hebrajsku oznacza wiosnę. Nieprzypadkowo wybraliśmy to słowo na nazwę naszej restauracji. Kochamy przyrodę, kochamy kwiaty i poczujesz to o każdej porze roku. Za każdym razem, gdy tu przyjedziesz, zachwycisz się kolorami natury wewnątrz naszej restauracji, a także w naszym ogrodzie na świeżym powietrzu„.
Podczas festiwalu macie do wyboru dwa menu. Ale, pamiętajcie „przed rozpoczęciem doświadczenia popatrzcie na swoje danie przez 15 sekund. Nazwijcie kolory i określcie tekstury dania. To prawdziwy aperitif dla zmysłów!”
MENU A:
- Zupa jerozolimska: Izraelska zupa pomidorowa z domową pitą
- Pieczony bakłażan z warzywami, kaszą bulgur i jogurtem naturalnym
- Gotowana gruszka po żydowsku z sosem angielskim i migdałami
MENU B:
- Kreplachy: żydowskie smażone pierogi z wątróbką z musem jabłkowym
- Noga z kaczki po żydowsku w sosie z wiśniówki i rodzynkami z kuglem marchewkowo – ziemniaczanym
- Pascha: sernik po żydowsku
Spróbowaliśmy, zadziałało.
Przyjemna restauracja z bardzo miłą obsługą. Jedzenie naprawdę dobre, zaczynając od przystawek czyli pierogów z delikatnym nadzieniem i listkami mięty, które podbiły smak jabłkowego musu. Przez kruchą kaczkę w towarzystwie ziemniaczków i bardzo esencjonalnego sosu, na słodkiej gruszce w angielskim sosie kończąc. Również menu wegetariańskie nie ma sobie równych – bardzo delikatne, kolorowe, ładnie skomponowane.
Jeżeli więc lubicie tradycyjną kuchnię żydowską, okraszoną szczyptą nowoczesności, to zdecydowanie Restauracja Awiw jest właściwym adresem by jej spróbować.
Restauracja Awiw ul.Szeroka 13, Kraków Kazimierz
O festiwalu
Najlepsi Chefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniowe doświadczenie.
Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji. Odbywa się w 100% w duchu #RespectFood i zero-waste.
Na menu degustacyjne składają się dwa zestawy (do wyboru), a każdy z nich zawiera przystawkę, danie główne oraz deser. Na ich degustację macie w sumie aż 90 minut, a cena za osobę wynosi 69 zł.
Czas trwania tej edycji festiwalu to 12/10-13/11.
Więcej o Restaurant Week przeczytacie tu: klik. A nasze wrażenia z poprzednich edycji poniżej:
- Restaurant Week w Krakowie 8-26 września! (William Rabbit Co)
- Restaurant Week w Krakowie – restauracja Barka
- Restaurant Week: Baszta U Ziyada
- Restaurant Week: Oranżeria Faustyny
- Restaurant Week: EDO Sushi Bar
#FoodLooksGood #WzrokNaSmak #RestaurantWeek #RestaurantWeekPolska #RestaurantClubPolska
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Restaurant Week: Awiw na krakowskim Kazimierzu