Restaurant Week: Oranżeria Faustyny

Restaurant Week: Oranżeria Faustyny

Kilka dni temu, w ramach trwającego w całej Polsce kulinarnego festiwalu odwiedziliśmy restaurację Baszta U Ziyada na Zamku w Przegorzałach. Teraz przyszła kolej na – Restaurant Week: Oranżeria Faustyny w Łagiewnikach.

Słowem wstępu

Sami o sobie: „Oranżeria Faustyny 14 to już wkrótce jeden z najważniejszych kulinarnych adresów Krakowa. Kuchnia Szefa Tomasza to szlachetne produkty, prawdziwy polski smak oraz lekkość, finezja i bogactwo kolorów francuskich: kuchni i stylu życia”.

W karcie znajdziecie dania inspirowane kuchnią francuską np. ratatouille czy sałatka nicejska, kuchnią polską np. kartoflanka staropolska, pierogi z bryndzą czy pstrąg pieczony w soli oraz takie kulinarne ciekawostki jak np. kawior z bakłażana czy deser inspirowany bajką „Zakochany kundel„.

Równie ciekawie prezentowało się zeszłoroczne menu, przygotowane z okazji dnia św.Marcina, a w nim m.in. carpaccio z wędzonej gęsiej piersi, czy deser sadlaki na gęsich skwarkach i smalcu (słodkie kruche ciasteczka z różą), oraz tegoroczne menu walentynkowe – farszynki ziemniaczane z kozim serem, wołowina po burgundzku, perliczka.

A co podczas Restaurant Week?

Klasycznie dwa menu do wyboru:

  • przystawka: pierożki z kalarepy faszerowane komosą ryżową i kozim serem z kwiatami bratka otulone chrzanową pianką w towarzystwie młodych listków ogórecznika serwowane z shotem kombuchy imbirowej
  • danie główne: kluski śląskie w panko na musie z pieczonych warzyw podane z sosem porowym w towarzystwie młodych warzyw glazurowanych kremem balsamiczno-miodowym
  • deser: krem pistacjowy w domowym sękaczu z malinami i ajerkoniakiem z dodatkiem kruszonki bezowej

oraz

  • przystawka: żabie udka na maśle pietruszkowym podane z wytrawnym biszkoptem szpinakowym w towarzystwie oliwy pomarańczowej i chipsa z jarmużu serwowane z shotem kombuchy cytrusowej
  • danie główne: wołowina po burgundzku na kasztanowym purée z boczniakiem królewskim i zielonym mchem pokrzywowym podana z sosem jeżynowym
  • deser: najbardziej kremowy sernik na świecie z wanilią i ciemną czekoladą z dodatkiem pudru malinowego.

My wybraliśmy menu B, czyli dwa klasyki kuchni francuskiej – żabie udka i boeuf bourguignon – oraz sernik (ulubiony deser Ładniejszej).

Nasze wrażenia

Wszystkie dania zostały pięknie podane, co zresztą widać na zdjęciach. Mięso z żabich udek było delikatne, doskonale przyprawione a smakiem i teksturą przypominało kurczaka, chociaż było bardziej zwarte. Wołowina po burgundzku idealnie miękka, soczysta, a sos który powstał w procesie wielogodzinnego duszenia był bardzo esencjonalny, całość dopełniło gęste, słodkawe puree z kasztanów. Sernik zgodnie z obietnicą okazał się mocno kremowy, jeden z lepszych jakie jedliśmy. Jedzenie więc oceniamy na 5+.

Podobnie ma się sprawa z wystrojem. Przyjemne, jasne wnętrze restauracji od wejścia nastraja pozytywnie, a przeszklona ściana wpuszcza dużo dziennego, przyjemnie wiosennego światła. W sezonie do dyspozycji macie jeszcze taras na zewnątrz.

Reasumując: polecamy Wam to miejsce, i nie tylko na czas trwania festiwalu, ale tak po prostu, każdego innego dnia, gdy tylko chcecie ruszyć się z centrum i na własną rękę odkryć kulinarne skarby obrzeży Krakowa.

O festiwalu

Najlepsi Chefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniowe doświadczenie.

Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji. Odbywa się w 100% w duchu #RespectFood i zero-waste.

Na menu degustacyjne składają się dwa zestawy (do wyboru), a każdy z nich zawiera przystawkę, danie główne oraz deser. Na ich degustację macie w sumie aż 90 minut, a cena za osobę wynosi 59 zł. 

Czas trwania tej edycji festiwalu to 23/03-10/04.

Więcej o Restaurant Week przeczytacie tu: klik. A nasze wrażenia z poprzednich edycji tu:

#JedzDlaZiemi #FoodFeelsGood #RestaurantWeek #RestaurantClubPolska

Oranżeria Faustyny
Siostry Faustyny 14, Kraków

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz