Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich

Dzisiaj postanowiliśmy upiec coś słodkiego do kawy, ale bez wychodzenia z domu i używając jedynie produktów jakie znaleźliśmy w lodówce. Tak powstał nasz pyszny sernik z jogurtów greckich. W smaku identyczny jak ten gotowany, zapamiętany z dzieciństwa chociaż obeszło się bez gotowania.

Przygotowanie sernika

Białka ubijcie z cukrem na sztywną masą.

W misce zmieszajcie jogurt grecki, żółtka, mąką, cukier waniliowy oraz roztopione masło. Dodajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie.

Herbatniki maślane pokruszcie i rękami zagniećcie z miękkim masłem, tak by konsystencją masa przypominała kruszonkę do ciasta.

Foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia, na spół rozłóżcie masę z herbatników i masła a na to przelejcie masę sernikową. Wygładźcie.

Sernik pieczcie 1,5 godziny, w 150 stopniach, z termoobiegiem. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale przez kolejne 30 minut nie otwierajcie drzwiczek, następnie uchylcie drzwiczki ale potrzymajcie sernik w piekraniku jeszcze z kwadrans – zapobiegnie to jego opadaniu.

Lista zakupów – sernik z jogurtów greckich

  • 400 ml greckiego jogurtu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 gram cukru trzcinowego
  • 15 maślanych herbatników
  • 40 gram roztopionego masła + 30 miękkiego masła
  • łyżka cukru waniliowego

Inne nasze przepisy na sernik:

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Sernik z jogurtów greckich

Dodaj komentarz