Dzisiaj postanowiliśmy upiec coś słodkiego do kawy, ale bez wychodzenia z domu i używając jedynie produktów jakie znaleźliśmy w lodówce. Tak powstał nasz pyszny sernik z jogurtów greckich. W smaku identyczny jak ten gotowany, zapamiętany z dzieciństwa chociaż obeszło się bez gotowania.
Przygotowanie sernika
Białka ubijcie z cukrem na sztywną masą.
W misce zmieszajcie jogurt grecki, żółtka, mąką, cukier waniliowy oraz roztopione masło. Dodajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie.
Herbatniki maślane pokruszcie i rękami zagniećcie z miękkim masłem, tak by konsystencją masa przypominała kruszonkę do ciasta.
Foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia, na spół rozłóżcie masę z herbatników i masła a na to przelejcie masę sernikową. Wygładźcie.
Sernik pieczcie 1,5 godziny, w 150 stopniach, z termoobiegiem. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale przez kolejne 30 minut nie otwierajcie drzwiczek, następnie uchylcie drzwiczki ale potrzymajcie sernik w piekraniku jeszcze z kwadrans – zapobiegnie to jego opadaniu.
Lista zakupów – sernik z jogurtów greckich
- 400 ml greckiego jogurtu
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 gram cukru trzcinowego
- 15 maślanych herbatników
- 40 gram roztopionego masła + 30 miękkiego masła
- łyżka cukru waniliowego
Inne nasze przepisy na sernik:
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Sernik z jogurtów greckich