Kuchnia japońska nie istnieje bez sosów, dlatego poniżej znajdziecie dwie propozycje które idealnie uzupełnią Wasze dania – sos sezamowy i sos ponzu. Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.
Sos sezamowy Gomadare
- 4 łyżki zieren białego sezamu
- 1 lyżka pasty miso
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżki mirinu
- 2 łyżki japońskiego octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
Ziarna sezamu uprażcie na suchej patelni. Gdy ziarna zaczną strzelać utrzyj je w moździerzu.
Następnie dodaj pozostałe składniki i mieszaj do uzyskania gładkiego gęstego sosu.
Sos ponzu
- 1 filiżanka soku z cytryny i limonki (pół na pół)
- 1/3 filiżanki octu ryżowego
- 1 filiżanka sosu sojowego
- 3 łyżki mirinu
- kwadratowy arkusz kombu o boku 5cm
Wymieszajcie porządnie wszystkie składniki i wstawcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przecedźcie sos przez sitko.
Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.
Kilka słów o książce i autorce
Czym jest meshi? Meshi to termin używany na określenie ugotowanego ryżu lub po prostu posiłku. Co ciekawe, kobiety w Japoni go nie używają, tylko mężczyźni, a wywodzi się on z języka rolników.
Czego możecie spodziewać się po tej książce? Ano 400 stron pełnych anegdot z życia autorki na temat jej japońskich korzeni. Wielu ciekawych informacji na temat sztuki kulinarnej tego kraju, jej sezonowości, uwagi poświęconej detalom jak np. wzór na kimonie kelnerki czy miseczce w której podaje się ryż i które to muszą pasować i zgrywać się z aktualnym sezonem, porami roku. Do tego garść całkiem niezłych przepisów, za pomocą których autorka powraca w rodzinne strony, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, przywraca do życia tych, których już dawno odeszli.
Ja z tej książki wybrałam pięć przeisów do przetestowania w zaciszu własnego m-ileś-tam. W kolejnych dniach będę Was raczyć kolejnymi daniami przygotowanymi według wskazówek Arguile Katherine Tamiko. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.
4k5fq6