Stryjska fasola kwiatowa na dwa sposoby

Stryjska fasola kwiatowa na dwa sposoby

Dziś mamy dla Was dwa przepisy zainspirowane naszym pobytem w austriackim mieście Graz, o którym pisaliśmy tu: klik. Region ten słynie nie tylko z dyni i oleju z niej produkowanego (przepis na styryjską zupę z dyni tu: klik), ale też z fasoli kwiatowej (Käferbohnen). A my ugotowaliśmy z niej dwa dania: stryjska fasola kwiatowa z boczkiem i stryjska fasola kwiatowa w wersji wege.

Zanim zaczniemy, fasolę przesypcie do miski, zalejcie wodą i moczcie przez całą noc. Następnie ugotujcie ją do miękkości w wodzie w której się moczyła, z dodatkiem soli i liściem laurowym (u nas trwało to godzinę). Odcedźcie i odstawcie na bok.

Styryjska fasola z boczkiem

Przygotowanie

Cebulę i boczek pokrójcie wkostkę, przełóżcie na patelnię i smażcie aż cebula się zrumieni a boczek wytopi (nie trzeba dodawać oleju).

Dodajcie 1/3 porcji ugotowanej fasoli kwiatowej, sól, pieprz, słodką mieloną paprykę. Wymieszajcie i smażcie jeszcze 2-3 minuty. Gotowe.

Fasolę podawajcie z gotowanymi ziemniakami lub chlebem.

Lista zakupów – styryjska fasola z boczkiem

  • 100 gram suchej fasoli kwiatowej
  • pół cebuli
  • 150 gram boczku
  • sól, pieprz
  • pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki

Styryjska fasola w wersji wege

Styryjska fasola w wersji wege
Styryjska fasola w wersji wege

Przygotowanie

Do garnka wlekcie łyżkę oleju rzepakowego. Dodajcie drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek. Wymieszajcie, smażcie minutę.

Dodajcie pokrojone w półplasterki marchew i pietruszkę. Dodajcie sól, pieprz, kumin, mieloną słodką paprykę. Wymieszajcie i smażcie minutę.

Dodajcie pokrojoną w półplasteki cukinię, żółtą paprykę i ziemniaki pokrojoną w kostkę. Wymieszajcie i wlejcie 600ml wody (lub bulionu) i gotujcie pod przykryciem aż warzywa zmiękną.

Na koniec dodajcie ugotowaną fasolę i gotujcie całość jeszcze 5 minut.

Lista zakupów – styryjska fasola w wersji wege

  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2cm kawałek papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 10cm kawałek cukini
  • 1 żółta papryka
  • dwa ziemniaki
  • sól, pieprz
  • po płaskiej łyżeczce kuminu i słodkiej papryki
  • 600ml wody (lub bulionu)
  • 50 gram suchej fasoli kwiatowej

Rada: obydwie potrawy można ze sobą połączyć przy podaniu. Wystarczy na talerz nałożyć smażoną fasolę z boczkiem i zalać warzywną zupą.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz