Dziś mamy dla Was dwa przepisy zainspirowane naszym pobytem w austriackim mieście Graz, o którym pisaliśmy tu: klik. Region ten słynie nie tylko z dyni i oleju z niej produkowanego (przepis na styryjską zupę z dyni tu: klik), ale też z fasoli kwiatowej (Käferbohnen). A my ugotowaliśmy z niej dwa dania: stryjska fasola kwiatowa z boczkiem i stryjska fasola kwiatowa w wersji wege.
Zanim zaczniemy, fasolę przesypcie do miski, zalejcie wodą i moczcie przez całą noc. Następnie ugotujcie ją do miękkości w wodzie w której się moczyła, z dodatkiem soli i liściem laurowym (u nas trwało to godzinę). Odcedźcie i odstawcie na bok.
Styryjska fasola z boczkiem
Przygotowanie
Cebulę i boczek pokrójcie wkostkę, przełóżcie na patelnię i smażcie aż cebula się zrumieni a boczek wytopi (nie trzeba dodawać oleju).
Dodajcie 1/3 porcji ugotowanej fasoli kwiatowej, sól, pieprz, słodką mieloną paprykę. Wymieszajcie i smażcie jeszcze 2-3 minuty. Gotowe.
Fasolę podawajcie z gotowanymi ziemniakami lub chlebem.
Lista zakupów – styryjska fasola z boczkiem
- 100 gram suchej fasoli kwiatowej
- pół cebuli
- 150 gram boczku
- sól, pieprz
- pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
Styryjska fasola w wersji wege
Przygotowanie
Do garnka wlekcie łyżkę oleju rzepakowego. Dodajcie drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek. Wymieszajcie, smażcie minutę.
Dodajcie pokrojone w półplasterki marchew i pietruszkę. Dodajcie sól, pieprz, kumin, mieloną słodką paprykę. Wymieszajcie i smażcie minutę.
Dodajcie pokrojoną w półplasteki cukinię, żółtą paprykę i ziemniaki pokrojoną w kostkę. Wymieszajcie i wlejcie 600ml wody (lub bulionu) i gotujcie pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodajcie ugotowaną fasolę i gotujcie całość jeszcze 5 minut.
Lista zakupów – styryjska fasola w wersji wege
- łyżka oleju rzepakowego
- 2cm kawałek papryczki chili
- ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 10cm kawałek cukini
- 1 żółta papryka
- dwa ziemniaki
- sól, pieprz
- po płaskiej łyżeczce kuminu i słodkiej papryki
- 600ml wody (lub bulionu)
- 50 gram suchej fasoli kwiatowej
Rada: obydwie potrawy można ze sobą połączyć przy podaniu. Wystarczy na talerz nałożyć smażoną fasolę z boczkiem i zalać warzywną zupą.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.