Jednogarnkowe, sycylijskie ziemniaczki z rondelka, z dodatkiem cebuli i cukini świetnie smakują latem. Danie to możecie jeść samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych.
Przygotowanie dania
Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w 2cm kawałki, opłuczcie.
Cukinię obierzcie, pokrojcie w 3cm kawałki, opłuczcie.
Cebulę obierzcie i pokrójcie w cieńkie plastry, a obrany czosnek w mniejsze kawałki.
W rondelku rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie cebulę, czosnek i zacznijcie smażyć. Gdy się zrumienią dodajcie ziemniaki, przesmażcie po czym dodajcie cukinię i wymieszajcie.
Następnie w szklance zmieszajcie wodę z koncentratem pomidorowym, wlejcie to do rondelka, doprawcie solą, pieprzem, przykryjcie i gotujcie 30 minut aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby dolejcie odrobinę wody.
Danie ma być gęste.
Lista zakupów – Sycylijskie ziemniaczki z rondelka
- 300 gram ziemniaków
- 200 gram cebuli
- 400 gram cukini
- pół łyżki koncentratu pomidoroego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz czarny
- 1,5 łyżki oliwy
Źródło: „Kropla oliwy – moje sycylijskie wakacje” S. Agnello Hornby
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.