Sycylijskie ziemniaczki z rondelka

Sycylijskie ziemniaczki z rondelka

Jednogarnkowe, sycylijskie ziemniaczki z rondelka, z dodatkiem cebuli i cukini świetnie smakują latem. Danie to możecie jeść samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych.

Przygotowanie dania

Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w 2cm kawałki, opłuczcie.

Cukinię obierzcie, pokrojcie w 3cm kawałki, opłuczcie.

Cebulę obierzcie i pokrójcie w cieńkie plastry, a obrany czosnek w mniejsze kawałki.

W rondelku rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie cebulę, czosnek i zacznijcie smażyć. Gdy się zrumienią dodajcie ziemniaki, przesmażcie po czym dodajcie cukinię i wymieszajcie.

Następnie w szklance zmieszajcie wodę z koncentratem pomidorowym, wlejcie to do rondelka, doprawcie solą, pieprzem, przykryjcie i gotujcie 30 minut aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby dolejcie odrobinę wody.

Danie ma być gęste.

Lista zakupów – Sycylijskie ziemniaczki z rondelka

  • 300 gram ziemniaków
  • 200 gram cebuli
  • 400 gram cukini
  • pół łyżki koncentratu pomidoroego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny
  • 1,5 łyżki oliwy

Źródło: „Kropla oliwy – moje sycylijskie wakacje” S. Agnello Hornby

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz