Marynowana w winie, occie balsamicznym i ziołach, grillowana na patelni, tak w skrócie można opisać przepis na to danie – szisz wołowina.
Przygotowanie szisz
Wołowinę umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w kostkę.
Ząbki czosnku obierzcie i rozgniećcie.
W misce zmieszajcie oliwę, ocet, wino, sól, pieprz, rozmaryn, oregano, czosnek.
Dodajcie kawałki mięsa, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do lodówki na całą noc.
Cebulę i pomidora pokrójcie w ćwiartki.
Na patyczki do szaszłyków nadziejcie zamarynowane mięso, pomiędzy przełóżcie kawałkiem cebuli i pomidora.
Grillujcie szisz na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej olejem, przez kwadrans, co chwilę obracając mięso i polewając resztką marynaty.
Lista zakupów – szisz wołowina
- 1/2kg mięsa wołowego na gulasz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 60ml czerwonego wytrawnego wina
- sól, czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu
- łyżka octu balsamicznego
- cebula
- pomidor
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.