Szisz wołowina

Szisz wołowina

Marynowana w winie, occie balsamicznym i ziołach, grillowana na patelni, tak w skrócie można opisać przepis na to danie – szisz wołowina.

Przygotowanie szisz

Wołowinę umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, pokrójcie w kostkę.

Ząbki czosnku obierzcie i rozgniećcie.

W misce zmieszajcie oliwę, ocet, wino, sól, pieprz, rozmaryn, oregano, czosnek.

Dodajcie kawałki mięsa, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do lodówki na całą noc.

Cebulę i pomidora pokrójcie w ćwiartki.

Na patyczki do szaszłyków nadziejcie zamarynowane mięso, pomiędzy przełóżcie kawałkiem cebuli i pomidora.

Grillujcie szisz na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej olejem, przez kwadrans, co chwilę obracając mięso i polewając resztką marynaty.

Lista zakupów – szisz wołowina

  • 1/2kg mięsa wołowego na gulasz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu
  • łyżka octu balsamicznego
  • cebula
  • pomidor

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz