Szyszki z kapusty

Szyszki z kapusty

Kolejna kulinarna ciekawostka przywieziona z Moraw, mianowicie szyszki z kapusty a dokładniej: zelné šlíšky z Veselí. W tej wersji jedynie ze smażoną cebulką, ale śmiało możecie okrasić danie smażonym boczkiem lub kiełbasą.

Przygotowanie szyszek

Kapustę drobno poszatkujcie, zasypcie solą i ugniatajcie aż puści sok. Odciśnijcie i odstawcie.

Do kapusty dodajcie mąkę pełnoziarnistą, wyróbcie ciasto i odstawcie na pół godziny.

Na patelni usmażcie cebulkę, możecie też dodać boczek lub kiełbasę.

Ciasto podzielcie na 4 części, z każdej uformujcie wałek o średnicy 2cm i pokrójcie go na małe około 3cm kawałki.

W garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzucajcie partiami kluseczki. Gotujcie je po około 4 minuty (przemieszajcie w garnku, żeby nie przykleiły się do dna), a następnie wyjmijcie cedzakową łyżką i przełóżcie do naczynia do zapiekania, wysmarowanego olejem rzepakowym.

Po ugotowaniu kluseczek z dwóch pierwszych wałków, na kluski w foremce przełóżcie usmażoną cebulkę (i ewentualnie boczek czy kiełbasę) po czym przykryjcie ją kolejną porcją szyszek z kapusty z dwóch kolejnych wałków ciasta.

Na koniec, zapieczcie danie przez 30 minut w 220 stopniach, z termoobiegiem. Po 20 minutach przykryjcie naczynie pokrywką i pieczcie pozostałe 10 minut.

Lista zakupów – Szyszki z kapusty

  • 1/2 główki kapusty (po odciśnięciu otrzymacie 200 gram)
  • 3 łyżeczki soli
  • 200 gram mąki pełnoziarnistej (lub więcej, możecie też użyć mąki uniwersalnej)
  • cebula
  • olej rzepakowy

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz