Kolejna kulinarna ciekawostka przywieziona z Moraw, mianowicie szyszki z kapusty a dokładniej: zelné šlíšky z Veselí. W tej wersji jedynie ze smażoną cebulką, ale śmiało możecie okrasić danie smażonym boczkiem lub kiełbasą.
Przygotowanie szyszek
Kapustę drobno poszatkujcie, zasypcie solą i ugniatajcie aż puści sok. Odciśnijcie i odstawcie.
Do kapusty dodajcie mąkę pełnoziarnistą, wyróbcie ciasto i odstawcie na pół godziny.
Na patelni usmażcie cebulkę, możecie też dodać boczek lub kiełbasę.
Ciasto podzielcie na 4 części, z każdej uformujcie wałek o średnicy 2cm i pokrójcie go na małe około 3cm kawałki.
W garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzucajcie partiami kluseczki. Gotujcie je po około 4 minuty (przemieszajcie w garnku, żeby nie przykleiły się do dna), a następnie wyjmijcie cedzakową łyżką i przełóżcie do naczynia do zapiekania, wysmarowanego olejem rzepakowym.
Po ugotowaniu kluseczek z dwóch pierwszych wałków, na kluski w foremce przełóżcie usmażoną cebulkę (i ewentualnie boczek czy kiełbasę) po czym przykryjcie ją kolejną porcją szyszek z kapusty z dwóch kolejnych wałków ciasta.
Na koniec, zapieczcie danie przez 30 minut w 220 stopniach, z termoobiegiem. Po 20 minutach przykryjcie naczynie pokrywką i pieczcie pozostałe 10 minut.
Lista zakupów – Szyszki z kapusty
- 1/2 główki kapusty (po odciśnięciu otrzymacie 200 gram)
- 3 łyżeczki soli
- 200 gram mąki pełnoziarnistej (lub więcej, możecie też użyć mąki uniwersalnej)
- cebula
- olej rzepakowy
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.