Dziś na obiad stek z truflowym masełkiem i ziemniakami w ajwarze. Tym razem zdecydowaliśmy się na stek z polędwicy wołowej, do masełka użyliśmy pastę truflową przywiezioną z Triestu, z kolei ziemniaki usmażyliśmy z domowej roboty ajwarem.
Przygotowanie masełka
Masło przełóżcie do miseczki. Dodajcie oliwę z oliwek oraz pastę truflową. Całość rozgniećcie widelcem i dobrze wymieszajcie, przełóżcie do woreczka, uformujcie w ruloniki i schowajcie do zamrażarki na 15 minut.
Przygotowanie sałatki ogórków
Kiszone ogórki pokrójcie w drobną kostkę, tak samo cebulę. Wymieszajcie, dodajcie oliwę z oliwek, sól, pieprz i gotowe.
Przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki umyjcie, nie obierajcie, nie krójcie, zalejcie zimną wodą, posólcie i ugotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odcedźcie, pokrójcie na 2cm plastry, wymieszajcie z ajwarem i odstawcie na bok
Przygotowanie steków wołowych
Rozgrzejcie patelnię grillową.
Steki wyciągnijcie z lodówki na godzinę przed smażeniem żeby nabrały temperatury pokojowej.
Osuszcie je papierowym ręcznikiem, po czym posmarujcie z jednej strony olejem rzepakowym. Wetrzyjcie olej w mięso (na razie po jednej stronie), posólcie i posmarowaną stroną połóżcie na rozgrzanej patelni grillowej.
Przez 5 kolejnych minut nie ruszajcie mięsa. Przed upływem tego czasu posmarujcie steki ponownie olejem (stronę wcześniej nie posmarowaną), posólcie i dopiero po tym czasie szczypcami (nie widelcem, bo wypłyną soki) obróćcie steki na drugą stronę. Z kolei usmażoną stronę posypcie czarnym pieprzem. Smażcie steki kolejne 5 minut.
Upieczone steki przełóżcie na kratkę i dajcie im 5 minut by mięso odpoczęło.
Teraz na patelnię przełóżcie ziemniaki z ajwarem i smażcie tyle, ile odpoczywa mięso czyli 5 minut, od czasu do czasu przewracając ze strony na stronę. Ziemniaki są już ugotowane, więc mają się tylko lekko zrumienić.
Podanie dania
Na talerzu ułóżcie sałatkę z ogórków kiszonych. Następnie ziemniaki i steki, które możecie pokroić w plastry lub podać w całości. Na stekach ułóżcie plasterki masełka truflowego. Smacznego.
Lista zakupów – stek z truflowym masełkiem i ziemniakami w ajwarze
- dwa steki z polędwicy wołowej (około 230 gram każdy)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz czarny
- płaska łyżeczka pasty truflowej
- 20 gram masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże ziemniaki
- 4 łyżki ajwaru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże ogórki kiszone
- mała cebula
Rada: kupując pastę truflową, zwróćcie uwagę na skład. Większość z nich w ponad 50% składa się z wypełniacza w postaci pieczarek (np. skład pasty truflowej sprzedawanej w Carrefour: pieczarki agaricus i bisporus, oliwa extra virgin, olej słonecznikowy, oliwki czarne, trufle 1 % tuber aestium Vitt, aromat, sól). Najlepiej wybrać taką, która w 100% jest z trufli. Jeżeli takiej nie znajdziecie to w ostateczności może być ta z pieczarkami, trzeba będzie jej po proprostu więcej dodać do masełka.