Dziś na obiad afrykański gulasz z masłem orzechowym – mafé. Nasz w wersji z wołowiną, ale zamiast niej możecie użyć strączków – fasoli, cieciorki.
Przygotowanie mięsa
Polędwicę wołową umyjcie, wytrzyjcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, przełóżcie mięso i smażcie aż się przyrumieni.
Przygotowanie warzyw
Umyjcie warzywa.
Marchewkę i pietruszkę obierzcie i pokrójcie w cieńkie półplasterki.
Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Papryczkę chili posiekajcie w drobną kostkę.
Cukinię pokrójcie w cieńkie półplasterki, paprykę w kostkę, a pieczarki w ćwiartki.
Pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół.
Przygotowanie mafé
Usmażone mięso przełóżcie do garnka, razem z sokami i tłuszczem.
Dodajcie cebulę, czonek, papryczkę chili, wymieszajcie i smażcie dwie minuty.
Dodajcie przyprawy: po płaskiej łyżeczce kuminu, słodkiej i wędzonej papryki, po pół płaskiej łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, szczypta mielonego ziela angielskiego, sól, pieprz. Wymieszajcie i smażcie dwie minuty.
Dodjacie warzywa – marchewkę, pietruszkę, cukinię, paprykę, pieczarki. Wlejcie 500ml wody (lub tyle, żeby jedynie przykryła warzywa), przykryjcie i gotujcie pod przykryciem aż marchewka zmięknie.
Następnie dodajcie pomidorki koktajlowe, przyprawy jeżeli uważacie że te które dodaliście wcześniej to za mało i gotujcie mafe 5 minut.
Na koniec dodajcie masło orzechowe, porządnie wyszystko zamieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut.
W tej wersji mafe najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Ale możecie też podać je z ryżem, kaszą kuskus albo ziemniakami.
Lista zakupów – afrykański gulasz z masłem orzechowym – mafé
- 230 gram polędwicy wołowej (1 stek)
- 200 gram cebuli (1 duża)
- 1 ząbek czosnku
- 240 gram marchewki (1 duża)
- 100 gram pietruszki (2 sztuki)
- 200 gram papryki czerwonej (1 sztuka)
- 180 gram cukini (pół średniej wielkości cukinii)
- 180 gram pieczarek
- 125 gram pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5cm kawałek świeżej pparyczki chili (lub 1/3 płaskej łyżeczki chili w proszku)
- 3 łyżki masła orzechowego (niesolonego, najlepiej pasta z fistaszków)
- sól, pieprz
- po płaskiej łyżeczce kuminu, słodkiej i wędzonej papryki
- po pół płaskiej łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego ziela angielskiego