Afrykański gulasz z masłem orzechowym - mafé

Afrykański gulasz z masłem orzechowym – mafé

Dziś na obiad afrykański gulasz z masłem orzechowym – mafé. Nasz w wersji z wołowiną, ale zamiast niej możecie użyć strączków – fasoli, cieciorki.

Przygotowanie mięsa

Polędwicę wołową umyjcie, wytrzyjcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, przełóżcie mięso i smażcie aż się przyrumieni.

Przygotowanie warzyw

Umyjcie warzywa.
Marchewkę i pietruszkę obierzcie i pokrójcie w cieńkie półplasterki.
Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Papryczkę chili posiekajcie w drobną kostkę.
Cukinię pokrójcie w cieńkie półplasterki, paprykę w kostkę, a pieczarki w ćwiartki.
Pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół.

Przygotowanie mafé

Usmażone mięso przełóżcie do garnka, razem z sokami i tłuszczem.
Dodajcie cebulę, czonek, papryczkę chili, wymieszajcie i smażcie dwie minuty.

Dodajcie przyprawy: po płaskiej łyżeczce kuminu, słodkiej i wędzonej papryki, po pół płaskiej łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, szczypta mielonego ziela angielskiego, sól, pieprz. Wymieszajcie i smażcie dwie minuty.

Dodjacie warzywa – marchewkę, pietruszkę, cukinię, paprykę, pieczarki. Wlejcie 500ml wody (lub tyle, żeby jedynie przykryła warzywa), przykryjcie i gotujcie pod przykryciem aż marchewka zmięknie.

Następnie dodajcie pomidorki koktajlowe, przyprawy jeżeli uważacie że te które dodaliście wcześniej to za mało i gotujcie mafe 5 minut.

Na koniec dodajcie masło orzechowe, porządnie wyszystko zamieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut.

W tej wersji mafe najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Ale możecie też podać je z ryżem, kaszą kuskus albo ziemniakami.

Lista zakupów – afrykański gulasz z masłem orzechowym – mafé

  • 230 gram polędwicy wołowej (1 stek)
  • 200 gram cebuli (1 duża)
  • 1 ząbek czosnku
  • 240 gram marchewki (1 duża)
  • 100 gram pietruszki (2 sztuki)
  • 200 gram papryki czerwonej (1 sztuka)
  • 180 gram cukini (pół średniej wielkości cukinii)
  • 180 gram pieczarek
  • 125 gram pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5cm kawałek świeżej pparyczki chili (lub 1/3 płaskej łyżeczki chili w proszku)
  • 3 łyżki masła orzechowego (niesolonego, najlepiej pasta z fistaszków)
  • sól, pieprz
  • po płaskiej łyżeczce kuminu, słodkiej i wędzonej papryki
  • po pół płaskiej łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego ziela angielskiego

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz