Dziś na obiad kurczak 5 smaków z mleczkiem kokosowym. Tym razem użyliśmy gotowej mieszanki Przyprawa chińska 5 smaków marki Kamis, w skład której wchodzą: nasiona kopru włoskiego, pieprz czarny, goździki, cynamon, sól, kumin rzymski. U nas sprawdziła się na medal.
Przygotowanie dania
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznkiem, pokrójcie w cieńkie plastry, wymieszajcie z przyprawą Kamis Przyprawa chińska 5 smaków i odstawcie na kwadrans.
Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie – paprykę w paski, marchewkę i pietruszkę w cieńkie półplasterki, pieczarki w cieńkie plasterki.
W woku, lub na głębokiej patelni rozgrzejcie olej. Dodajcie kurczaka, wymieszajcie, smażcie 5 minut od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił.
Dodajcie wszystkie warzywa – marchewkę, pietruszkę, paprykę, pieczarki oraz sól, pieprz i smażcie od czasu do czasu mieszając, aż kurczak się usmaży z każdej strony a warzywa, zwłaszcza te korzeniowe zmiękną.
Na koniec wlejcie mleczko kokosowe, wymieszajcie całość i smażcie danie jeszcze 10-15 minut aż 1/3 mleczka odparuje.
Danie podawajcie z nudlami lub innym chińskim makaronem np. ryżowym, przygotowanym zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możecie też podać je z ryżem, na przykład ryżem jaśminowym. Dodatkowo do dekoracji możecie użyć świeżych liści pietruszki, albo kolendry. Smacznego!
Lista zakupów – kurczak 5 smaków z mleczkiem kokosowym
- 2 pojedyńcze filety z kurczaka
- 4 łyżki przyprawy Kamis Przyprawa chińska 5 smaków
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 6 pieczarek
- 1 papryka zielona
- 150ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- nudle do podania
Rada: jeżeli nie macie gotowej mieszanki, stwórzcie ją sami łącząc ze sobą przyprawy podane na początku wpisu.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.